A finn állami vasúttársaság, a Vallan Rautatiet csoport 80 Vectron típusú villamos mozdonyt készül rendelni a német Siemenstől.

A megrendelés értéke több mint 300 millió euró, és ezzel a VR eddigi legnagyobb beruházása vasúti járművekbe, illetve az idei második legnagyobb mozdonybeszerzés Európában, írja a Siemens. A megrendelés további 97 Vectronra szóló opciót is tartalmaz, valamint a mozdonyok 10 éves karbantartásának opcióját. A szerződéseket hamarosan aláírják.

'');">Az új, széles nyomtávú mozdonyokat 2016 és 2026 között lépésenként fogják szállítani. Az elsőket várhatóan 2017-ben helyezik üzembe. A személy- és teherforgalomba állítandó mozdonyokkal részben az 1970-ből származó szovjet gyártmányú járműveket váltják ki. A Vectron villanymozdonyokat München-Allachban, a futóműveket Grazban fogja gyártani a Siemens.

A társaságnak a magyar síneken a Desiro nevű dízel motorvonatjai, illetve a Combino nevű villamosai futnak. A Siemens városi közlekedési üzletága az e-buszok piacán is erős. Tavaly júniusban a Magyar Közlekedés című szaklap arról számolt be, hogy az MRCE lizingcég 2013 elején közölte: 15 ilyen mozdonyt vesz a Siemenstől. A mozdonyok a tervek szerint a Németország, Ausztria és Magyarország közlekednek majd a teherszállításban, így a német és osztrák vasúti tesztelés után hazai síneken is meg kell szerezniük a nemzeti hatósági típusengedélyt.