Cégvilág

Tartásra vágták az Apple-t – A nagyobb kijelző segít?

A Société Générale elemzői vételről tartásra módosították az Apple részvényeire vonatkozó ajánlásukat. Az indoklás szerint az iPhone 5 eladásai nem a várakozásoknak megfelelően alakulnak.

Andy Perkins és elemző csapata a döntéssel kapcsolatban arra emlékeztet: az Apple részvényeinek árfolyama az elmúlt három hónapban több mint 7 százalékot emelkedett és mostanra lassan eléri az 575 dolláros célárfolyamot.

A Société Générale továbbra is tartja a korábban meghatározott célárat de vételről tartásra módosította ajánlását, miután a két ötös jelölésű iPhone modell szerintük nem a várakozásoknak megfelelően teljesít.  Az elemzők 52 millió készülék eladását valószínűsítik az előző év utolsó negyedéves egyenlegén – jelenti a MarketWatch.

A magasabb árkategóriájú 5S jobban fogy, mint az 5C, nagyjából minden negyedik S jelzésű modellre jut egy C típus. Ennek ellenére a kedvezőbb árazású verzió így is megteszi hatását, a SocGen előrejelzése szerint 2014 első negyedében az átlag eladási ár 4 százalékkal alacsonyabb lesz, mint tavaly. Az Apple január 27-én jelenti az eredményeit, de az elemzőház már előre tart attól, hogy az új iPhone-ok iránti kereslet a vártnál gyorsabban esik az erősödő konkurencia hatására.

Miközben az elemzők aggódnak az árfolyam miatt, az IT világ bennfentesei megpróbálják kitalálni, mit lép a vállalat. A legújabb pletyka szerint már júniusban piacra dobhatják a nagyobb, 4,7 hüvelykes kijelzővel szerelt iPhone 6-ot. A Tech Radar által idézett kínai elemző azt is tudni véli, hogy az 1136 x 640 pixeles felbontású készüléket az Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) keretében mutatják be. Emellett Sun Changxu egy ennél is nagyobb, 5,7 hüvelykes óriás iPhone érkezésére is számít a későbbiekben, amivel szerinte a tábla és az okostelefon közötti „phablet” piacot hódítaná meg az Apple.

A Tech Radar felhívja a figyelmet arra, hogy érdemes kritikával kezelni ezeket a híreszteléseket. Egyrészt az Apple eddig következetesen kitartott a kisebb kijelzők mellett, másrészt a WWDC-n a hagyomány szerint szoftver újdonságokat mutatnak be, nem hardvert. Az viszont tény, hogy az eddig szárnyra kapott pletykák többsége nagyobb kijelzővel szerelt iPhone-ról szól, a tippek 4,7 hüvelyktől 6 hüvelykig terjednek.

Apple Société Générale iPhone
Kapcsolódó cikkek