Cégvilág

Végre vannak új gyógyszerek

Tizenkét új gyógyszerrel bővül február 1-jétől a tb-támogatott készítmények köre, ennek nyomán csaknem 25 ezer beteg részesülhet új, az eddigieknél hatékonyabb és korszerűbb terápiában.

A Széll Kálmán-terv 2011-es elfogadása óta nem volt példa arra, hogy egyszerre ennyi új, korszerű orvosságot fogadjanak be a támogatásba. 


Ezek között van a szklerózis multiplex kezelésére szolgáló első szájon át szedhető készítmény, három, vesedaganatos betegek kezelésében használt orvosság és csontáttétes prosztata tumoros betegek kezelésére használatos szer is. Új gyógyszer áll rendelkezésre a szívelégtelenség, a krónikus myeloid leukémia, a krónikus köszvény, a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar kezelésére is. A szívritmuszavarban szenvedő betegek stroke megelőzésére törzskönyvezett három új, szájon át szedhető véralvadásgátlót május 1-től támogatja a biztosító.

 

A mostani befogadásokkal együtt is marad még legalább negyven olyan készítmény a várólistán, amelyekhez a nyugat-európai – sőt a szlovén, szlovák és cseh - betegek már rég óta hozzájutnak. A sorban álló készítmények között van onkológiai, haematológiai, kardiológiai, neurológiai, reumatológiai és urológia szer is.


terápia orvosság gyógyszer készítmény
Kapcsolódó cikkek