Hétfőn két kötés is született a magyar gáztőzsdén.

Ezek egyike másnapi volt, és mindössze a negyedik a maga nemében a tavaly január óta működő CEEGEX-en. A másik azonban havi szállítású, az első ilyen. Az ügyletnek kereskedők szerint két fontos piaci háttere lehet: egyrészt tegnap kínáltak először olcsóbban gázt a CEEGEX-en, fennállása óta, mint a szomszédos ausztriai gáztőzsdéé (CEGH). Másrészt a körülmények kedveznek a spekulációnak. Nem kizárt ugyanis, hogy az ukrán-orosz politikai feszültségből esetleg adódó gázszállítási, gázellátási nehézség megdrágítja majd az energiahordozót. Így, aki ma bevásárol, egy hónap múlva jó áron adhat túl a portékáján.

A CEEGEX mai közleménye szerint a másnapi piacon összesen 30 kontraktus (720 MWh) kötés volt, míg a hosszú távú fizikai leszállítású piacon összesen 10 kontraktus (7200 MWh) nagyságú pozíciót nyitottak.

A másnapi piacon a napi záróár 7888 forint (25,12 euró) lett, ami a 2014-es átlag másnapi piaci záróáránál 27 forinttal alacsonyabb. Továbbá, a hosszú távú fizikai leszállítású piacon a front havi termék (április-2014) elszámolóára 7934 forint (25,27 euró) lett, amely 150 forinttal kedvezőbb, mint az áprilisi termék átlagára 2014-ben.