Cégvilág

Emelkedő terményárak

Több árupiaci szegmensben is áremelkedéstől tartanak a piaci szereplők és a nemzetközi szervezetek. Míg a kávé árát a kedvezőtlen időjárás emeli, a sertéshúst a növekvő kereslet, a kalászos gabonákat és a kukoricát pedig az ukrajnai krízis drágítja.

Féléves csúcsra emelkedett a kukorica árfolyama azt követően, hogy az orosz–ukrán konfliktus miatt jelentősen megnőtt az exportált amerikai termény iránti kereslet. Az augusztus 31-i szállítású határidős kukorica exportrendelése 81 százalékkal emelkedett a február 27-ével záródó héten az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) adatai szerint – számolt be a Bloomberg. A növekvő igényt az ukrajnai feszültséggel indokolják a szakértők.

A gazdasági válság óta a befektetők a korábbiaknál sokkal nagyobb tételekkel vannak jelen az árupiacokon, mivel a pénzpiacok hirtelen fellépő kockázatai miatt célpontot váltott a tőke. A politikai, katonai krízisek ezért is nagyobb zavarokat okoznak az árakban és a termények mozgásában.

A globális válság 2008-as kitörésekor a kedvezőtlen időjárás is hozzájárult az élelmiszerárak robbanásához. Ez zavargásokat okozott a világ szegényebb régióiban, véres utcai összecsapások voltak Haitin és Bangladesben is. Az ENSZ újra ennek megismétlődésétől tart. A nemzetközi szervezet felhívta a figyelmet: 2013 végén a globális élelmiszerárak első alkalommal növekedtek azok után, hogy csaknem fél évig estek a mutatók. Az ENSZ szerint az előttünk álló évtizedben az élelmiszer ára globális szinten újra emelkedni fog, és akár elérheti a 2008-as árszintet is.

A mostani katonai krízis azért is rázza meg a világ terménypiacait, mert Ukrajna – a Fekete-tenger térségének más országaival együtt – hagyományosan a világ egyik legnagyobb kalászosgabona- illetve kukoricatermő régiójának számít nagy területe, és kiváló minőségű földjei miatt.

Csak Ukrajnában az idén várhatóan a tavalyinál hat százalékkal, vagyis mintegy 300 ezer hektárral nagyobb területen, 5,2 millió hektáron termesztenek kukoricát – jelentette be Mikola Priszjaznyuk ukrán mezőgazdasági miniszter néhány héttel ezelőtt. Elemzők számítása szerint a nagyobb vetésterület révén kétmillió tonnával nő az ukrán kukoricatermés.

Szakértők az idén 61 millió tonna gabonaterméssel számolnak, ezen belül 27,5 millió lesz a kukorica és 21,6 millió tonna a búza. A nagyobb mennyiség azonban a kialakult helyzet miatt nehezebben juthat el a világpiacokra, különösen ha igazolódnak egyes befektetők félelmei, és a helyzet eszkalálódik.

Akár 5,5-6,5 százalékkal is nőhetnek a sertésárak is a globális piacokon az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) előrejelzései szerint. A néhány nappal ezelőtt megjelent havi előrejelzés szerint nem csupán a sertéshús ára fog emelkedni, kisebb, de érezhető mértékben fog drágulni a marhahús, és a szárnyasok húsa is, a szaktárca szerint előbi 1,2-2,5 százalékkal, utóbbi pedig 2-3 százalékkal kerülhet majd többe a közeljövőben.

Az időjárás viszi fel a kávé árát

A rossz terméskilátások és a brazíliai aszály miatt az idén eddig több mint 50 százalékkal drágult a kávé alapanyagának ára, ennek hatására hamarosan Magyarországon is többe kerülhet az élénkítő ital – közölte a napokban az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel. A cég elemzése szerint a kávépiacon szabványos 60 kilós zsák az év elejei 110 dollárral szemben február végén már 170 dollárba került. Emlékeztetnek arra, hogy a brazil kávéültetvények több mint harmada szenvedett kárt, ami azért hat jelentősen a kávé világpiaci árára, mert a dél-amerikai ország termeli a legtöbb kávébabot a világon.

Az árakat az is magasan tarthatja a közeljövőben, hogy világszerte egyre nő a kereslet a zöld kávé iránt, mivel azt ma már étrend-kiegészítőként, illetve természetes zsírégető fogyasztószerként is használják.

Az árakat az is magasan tarthatja a közeljövőben, hogy világszerte egyre nő a kereslet a zöld kávé iránt, mivel azt ma már étrend-kiegészítőként, illetve természetes zsírégető fogyasztószerként is használják. -->

termény mezőgazdaság
Kapcsolódó cikkek