Cégvilág

Erzsébet-tábor Erdélyben is

Az Erzsébet-program kinőtte az országot, és még az idén Erdélyben is beindul az állami táboroztatás. Tavaly 470 ezer vendégéjszakát köszönhetett ennek a belföldi turizmus.

Tavaly sem volt éppen rossz éve az Erzsébet-utalványt kibocsátó Nemzeti Üdülési Szolgálatnak, az idei azonban még jobb lehet. A legtöbb hazai cégnél ugyanis mostanra már döntöttek, hogy melyik cafeteria elemet választják. Több mint 44 ezer munkáltató választása esett az utalványra, a felhasználók száma pedig több mint 2 millió. Mostanra már gyakorlatilag a hazai és a multi élelmiszer áruházláncok, valamint több ezer kisbolt és vendéglátóhely is elfogadja a kupont. „Társaságunk az utalványt vásárló munkáltatók részére nyújtott szolgáltatásokat 2014-re kibővítette. A rendelési adminisztrációt támogató új technikai megoldásokat is bevezetett, valamint megjelent a cafeteria-kalkulátor mellett az elfogadóhelyek térképes keresője is” – közölte az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. Amíg 2012-ben összességében mintegy 83,9 milliárd forintos, 2013-ban több mint 120 milliárd forintos forgalmat bonyolított le a cég, ami megfelelt a célkitűzéseknek. Az utalványok beváltási aránya 80 százalékos.

Mivel az állami üdültetéseket is az utalvány forgalmazásából származó pénzügyi eredmény biztosítja, ezért idén az Erzsébet-táborok is rekord nagyságúra növekednek. „Néhány hete ért véget a pályázati időszak, amelynek során nagycsaládosok, nyugdíjasok, fogyatékkal élők és gyermekek jelentkezhettek üdülési helyszínekre. Az Erzsébet-programban az idén várhatóan a 400 ezredik üdülőt fogják köszönteni” – mondta Nagy Anna. Az Erzsébet-program szóvivője szerint az eddigi szállásfoglalások alapján idén a legnépszerűbb üdülési helyszínek: Siófok, Balatonvilágos, Nyíregyháza és Zánka. A tavalyi felmérések alapján az Erzsébet-program keretében közel 470 ezer vendégéjszakát töltöttek el a nyertes pályázók, ez a teljes hazai belföldi turisztikai forgalom 4,3 százaléka. Példaként említette, hogy egy nehezebb szociális helyzetben élő gyermek egyhetes táboroztatására elkért ezer forint „inkább jelképes összeg”. A tavalyi 3 milliárd után az idén 3,5 milliárd forintnyi támogatást osztanak ki.

A gyerekeknek 58 féle tábort szerveznek, ezek közül 20 újfajta. Ráadásul még az idén megkezdi működését Erdélyben, a Madarasi-Hargitán épülő Erzsébet-tábor. A kísérőkkel együtt a turnusonként 150 fő befogadására alkalmas létesítményt elsősorban a határon túli gyermekek vehetik majd igénybe. A magán és önkormányzati táboroztatók jelentős része azonban nem kimondottan örül az állami üdültetés terjeszkedésének. A Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége szerint jelenleg az egyhetes táborok 30 ezer forinttól kezdődnek. „A fő probléma, hogy az olcsó állami üdülőkkel szemben esélytelenek vagyunk a versenyben. Már így is alá kellett mennünk ahhoz, hogy életben tudjunk maradni. Hosszú távon azonban a bevételeink nem fedezik a karbantartási, felújítási költségeket” – mondta Greff József, a Csattogó-völgyi üdülőházak vezetője. Szerinte az ifjúsági turizmus versenyképessége érdekében is szükség lenne egy jelentős áfacsökkentésre, konkrétan a 18-27 százalékos kulcs helyett az évek óta remélt 5 százalékos kulcsot javasolta.

Közelít a millióhoz a SZÉP-kártya

Február végére már több mint 23 ezer munkáltató 935 ezer dolgozója rendelkezett SZÉP-kártyával. Az NGM szerint jelenleg 29 milliárd forint elkölthető pénz van a kártyákon, és az idei feltöltések még csak ezután kezdenek felfutni. A SZÉP-kártyákon lévő összegből 3,9 milliárd forintot még 2012-ben utaltak a munkáltatók, ezeket az idén lejáró összeget 2014. május 31-éig el kell költeni.

A KSH adatai szerint januárban 1524 egység fogadott el SZÉP-kártyát. A belföldi vendégek az év első hónapjában 785 millió forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken.

A KSH adatai szerint januárban 1524 egység fogadott el SZÉP-kártyát. A belföldi vendégek az év első hónapjában 785 millió forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken. -->

erzsébet tábor
Kapcsolódó cikkek