Cégvilág

Hatmilliós gyártókapacitása lesz a Fiat-Chrysler autógyártónak

A Fiat és a Chrysler autógyártók vezérigazgatója, Sergio Marchionne úgy nyilatkozott hétfőn, hogy a két vállalat egyesülése után évi 6 millió autó legyártására lesz elegendő közös kapacitásuk.

Sergio Marchionne 2014 végéig szeretné levezényelni a vállalatok összeolvadását, hogy létrejöjjön a Fiat Chrysler Automobiles, a világ hetedik legnagyobb autógyártója.

A vezérigazgató a Fiat utolsó külön tartott részvényesi közgyűlésén beszélt, ahol elmondta, hogy májusban adnak tájékoztatást a kitűzött cél elérésének részleteiről.

Sergio Marchionne korábban többször hangoztatta, hogy napjainkban egy autógyártónak legalább hatmilliós gyártókapacitása kell legyen, hogy nyereséges maradjon az egyre zsúfoltabb nemzetközi autópiacon.

Az idei évre vonatkozóan Marchionne megerősítette, hogy a Fiat és a Chrysler együttes bevétele 93 milliárd euró lesz, míg az éves nettó profit 600-800 millió euró között alakul.

A bevételek eléréséhez a két gyártó közösen 4,5-4,6 millió autót ad el 2014-ben, kicsivel többet, mint a 2013-as 4,4 millió autó. Az értékesítések valószínűleg az észak-amerikai és az ázsiai piacon nőhetnek.

A Fiat Chrysler közös jogi székhelye Hollandiában lesz, a pénzügyi központja pedig Nagy-Britanniában. A cég részvényeit a New York-i és a milánóit tőzsdén jegyzik majd.

fiat Chrysler
Kapcsolódó cikkek