Cégvilág

Március végéig még 51 településnek szállítja az ivóvizet a honvédség

A Honvédség 2014. március 1-jétől, március 31-éig még 51 település ellátását biztosítja vízszállítással, amely 74409 kilométer tervezett távolságot és megközelítőleg 20 millió forintos tervezett költséget jelent – közölte a parlament honlapján a honvédelmi miniszter.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) 182 saját fejlesztésű és gyártású víztisztító berendezésével 147 település számára biztosított egészséges ivóvizet – közölte egy írásbeli kérdésre válaszolva Hende Csaba. A honvédelmi miniszter közölte, hogy a Honvédség 2014. március 1-jétől, március 31-éig még 51 település ellátását biztosítja vízszállítással, amely 74409 km tervezett távolságot és megközelítőleg 20 millió forintos tervezett költséget jelent.

A kormány döntése után a Honvédelmi Minisztérium szervezte meg a Magyar Honvédség eszközeivel a lakosság folyamatos egészséges ivóvízzel történő ellátását ott ahol a víz arzéntartalma túllépi az által megszabott határértéket, illetve intézkedett a felügyelete alatt integráltan működő HM hadiipari társaságok (HM EI Zrt. és HM CURRUS Zrt.) felé az átmeneti vízellátást biztosító berendezések gyártási és telepítési protokolljának kidolgozása tárgyában. Hende korábban még az MSZP-s Juhász Ferenc kérdésére) azt közölte, hogy a konténeres vízszűrő berendezések gyártása, telepítésének előkészítése, engedélyeztetése, szállítása, telepítése , beüzemelése és a tisztított ivóvíz kiadása, mint szolgáltatási egységfeladat bruttó 28 575 000 forintba került. Egy korábbi összegzés szerint 2014. január 1-jétől 83 település, 45 közintézmény és 192 379 fő ellátását kellett biztosítania a résztvevő katonai szervezeteknek.

A tárcavezetőhöz Vadai Ágnes intézett kérdést „Kinek árt és kinek használ az arzén?” címmel. A Demokratikus Koalíció politikusa arra emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság 2012. december 25-ig adott haladékot Magyarországnak, hogy biztosítsa az ivóvizek európai uniós határérték alatti arzén-, bór- és fluoridtartalmát. E szerint az 50 mikrogramm/liter helyett 10 mikrogramm/literre kell csökkenteni az ivóvíz arzéntartalmát. A meghatározott időpontig Magyarország több mint 300 településén mintegy 800 ezer ember ivott főzött a megengedett határértéknél magasabb arzéntartalmú csapvízzel. Vadai szerint az arzénes csapvíz hosszú távú fogyasztása növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A Vidékfejlesztési Minisztérium vízgazdálkodási csoportjának főosztályvezető-helyettese korábban a Világgazdasági konferenciáján azt mondta: mintegy kétmillió lakost érint közel mintegy 700 településen, hogy nem megfelelő ivóvíz áll a rendelkezésükre. Domahidy László szerint az uniós irányelveknek megfelelő ivóvíz program azért is haladt nehézkesen, mert a megvalósítására nem volt a településeknek elegendő önereje a pályázatoknál. A idei évi büdzsében 4,5 milliárd forint van ivóvíz-pályázati célokra.

Nemrég a Dél-Dunántúli Régió Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás közölte, hogy húsz Somogy és Tolna megyei településen kezdődhetnek el európai uniós támogatással ivóvízminőség-javító beruházások. A társulás 21 pályázatot nyújtott be 34 település programjának támogatására, és eddig tíz projektre kötöttek támogatási szerződést, amelyek összértéke 2,7 milliárd forint. A 34 település ivóvízminőség-javító programjának költsége meghaladja a hatmilliárd forintot - jegyezte meg.

A szervezet közlése szerint első körben a Tolna megyei Mucsiban, Nagykónyiban, Páriban, Szárazdon, Keszőhidegkúton, Udvariban, Felsőnyéken, Ozorán, Regölyben, valamint a Somogy megyei Torvajon, Lullán, Somogydöröcskén, Bonnyán, Kisgyalánban, Fonóban, Göllén, Büssün, Patalomban, Tengődön és Kányában kezdődhetnek el a fejlesztések.
A települések többségében a nyersvíz ammóniumtartalma haladja meg a határértéket, de Göllén például a nitrit-, Patalomban pedig az arzéntartalom is magasabb a megengedettnél.

Az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Unió 8,3 milliárd forintos támogatásával, a Bács-Kiskun megye északi részén induló program keretében negyedmillió ember jut egészséges ivóvízhez. A 30 települést érintő program teljes költségvetése nettó 10,5 milliárd forint, a magyar kormány átvállalta a településekre jutó, közel 2 milliárd forint önerőt. Korábban azt közölték, hogy az Európai Unió közel 5 milliárd forintos támogatásával megvalósuló fejlesztés eredményeként 25 felső-bácskai település kap egészséges ivóvizet. A társulás 4,89 milliárd forintos uniós támogatást nyert el a projekthez. A beruházás az Új Széchenyi Terv keretében 5,86 milliárd forint összegből valósul meg 2015 májusáig. A fejlesztések mintegy 90 ezer lakos számára biztosítanak tiszta, egészséges ivóvizet.

Vadai Ágnes Honvédelmi Minisztérium bor szűrő Juhász Ferenc arzén hende csaba demokratikus koalíció fluorid MSZP honvédelmi miniszter szállítás ivóvíz hm Európai Unió konténer
Kapcsolódó cikkek