Cégvilág

Sokat hozhatnak a konyhára az osztrák turisták

Tíz év alatt megduplázódik az ausztriai beutazó turizmusból származó bevétel a Magyar Turizmus (MT) Zrt. elemzése szerint.

Az MT ausztriai képviselete által készített, a nemzeti turisztikai marketingszervezet hírlevelében ismertetett előrejelzés szerint Ausztria Magyarország egyik legjelentősebb és legmegbízhatóbb turisztikai forráspiaca és az elkövetkezendő évtizedben az is marad.

Mint az elemzésből kiderül, 2024 végére évi 1,2 millió osztrák vendégéjszaka realizálása a cél, ami nemzetgazdasági szinten 200 milliárd forintot meghaladó költéssel párosul. Ez a pénzösszeg a jelenlegi közel duplája. Az elkövetkező, 2024-ig tartó tervezési időszakban az osztrák gazdaság várhatóan fenntartja az EU-átlag feletti gyarapodási szintet, s nem látszanak olyan folyamatok, amelyek a lakosság reáljövedelmének visszaesését vetítenék előre.

Ennek megfelelően Ausztriára továbbra is mint a fajlagosan legnagyobb, s jelentős növekedési potenciállal rendelkező turisztikai forráspiacunkra tekint az MT Zrt.. A munkaképes korú lakosság számaránya Ausztriában 2020-ig nő, majd 4,1 millió körül stabilizálódik. A szomszédos ország teljes lakossága a bevándorlási tendencia erősödése miatt tovább növekszik, s a tervezési időszak végére megközelíti a 9 milliót.

A nem Ausztriában született polgárok aránya ugyanakkor a jelenlegi 16-ról 2030-ra 20 százalékra nő. Ausztria az egyetlen környező ország, ahol a magyar állampolgárok száma folyamatosan és dinamikusan bővül. Az elmúlt évtizedben ötszörösére nőtt az Ausztriában bejelentett magyarok száma, mára eléri a 62 ezret. Ha a tendencia dinamikája nem is, de a tendencia folytatódik a következő évtizedben, s az ausztriai magyarok száma 10 év múlva meghaladhatja a 100 ezret is - olvasható az előrejelzésben. Szintén dinamikusan növekszik az idősebb korosztály aránya a teljes osztrák lakosságon belül. Míg a 65 évesnél idősebb korcsoport (Best Ager) részesedése a teljes népességen belül jelenleg 18 százalék, addig 2020-ra a seniorok már a lakosság ötödét, 2030-ra pedig a negyedét fogják adni. Az egyszemélyes "szingli-háztartások" száma a jelenlegi 1,3 millióról másfél évtized alatt 1,6 millióra nő, ezzel párhuzamosan csökken a gyermekes családok száma. Ennek megfelelően tipikus jóléti, elöregedő társadalomról beszélünk, mely jelentős szabadidővel, diszkrecionális jövedelemmel, s egészségtudatos szemléletmóddal bír - tartalmazza az előrejelzés.

MTI-->

turizmus Magyar Turizmus Zrt. Ausztria
Kapcsolódó cikkek