Cégvilág

Eladta a Jevraz a Vítkovice Acélgyárat

Az oroszországi Jevraz acélipari csoport kiszállt a csehországi Evraz Vítkovice Steel társaságból, amelynek öt új tulajdonosa lett.

Az orosz Jevraz acélipari csoport közzétette, hogy megvált az ostravai Jevraz Vítkovice Steel társaságtól.

Az öt vevő együtt 89 millió dollárt fizet, és átvállalták a csehországi acélmű 198 millió dolláros tartozását. Ez utóbbiba beleértendő az a 128 millió dollár is, amellyel a Vítkovice egy csoporton belüli megállapodásként a Jevraznak tartozik.

Az április 4-én bejelentett ügylet révén egy magánbefektetőkből álló csoporthoz kerül a Vítkovice. E tulajdonosok a következők: Martinley Holdings Ltd., Nabara Holdings Ltd.,  Vitect Services Ltd., Hayston Investments Ltd. és Dawnaly Investments Ltd. A felsoroltak mindegyikének 20 százalékos részesedés jut.

Az EVS 2005 novembere óta volt a Jevrazé. 2013-ban 571 tonna acélt termelt. Az IFRS számviteli szabályok szerint 442 millió dollár bevétele volt a folyamatos tevékenységéből, eszközeinek értéke 278 millió dollárt tett ki. Adózás előtti eredménye 31 millió dollár volt, EBITDA-ja 2 millió dollár. A folyamatos tevékenységből származó eredménye mínusz 32 millió dollárt volt. Kicsit több mint ezer dolgozója van.

Jevraz acélipari Vítkovice
Kapcsolódó cikkek