Cégvilág

Lovi-láz Záhonytól Szombathelyig

A hazai galoppszezon nyitányára az állam az egész országot lefedő fogadóhely-hálózatot épített ki. Újra lovas nemzet lehetünk

Vasárnap elstartolt a 2014-es galoppszezon a Kincsem parkban, az enyhe télnek köszönhetően tíz futamban, jó mezőnyökkel. Korábban soha annyi bukmékerirodában nem lehetett fogadni a lóversenyre, mint most: Záhonytól Szombathelyig és Váctól Szegedig összesen 245 fogadóhelyen lehet megtenni a téteket. Budapesten félszáz iroda közül lehet választani, de Miskolcon és Debrecenben is hét, míg Szegeden és Nyíregyházán pedig hat fogadóhely tartozik az állami hálózathoz. Zalaegerszeg és Kaposvár kivételével valamennyi megyeszékhely büszkélkedhet már bukmékerirodával, de rengeteg kisváros mellett már olyan néhány száz lelkes települések is, mint a Fejér megyei Cece vagy a Tolna megyei Szálka.

Főleg lottózókba és sörözőkbe telepítették a terminálokat, de legalább harminc nemzeti dohánybolt is látott fantáziát az üzletben. Valamennyi irodában elvileg már a francia futamokra is lehet fogadni. És ez még csak a kezdet, az MFB tulajdonában álló Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. még legalább további kétszáz terminált helyezne el az országban. A rendszer 650 millió forintba került. Csak összehasonlításképpen: a Szerencsejáték Zrt. mintegy háromszáz saját tulajdonú lottózót üzemeltet, de ezen felül több mint négyezer értékesítési ponton érhető el a teljes játékkínálatuk. Az MFB elvárása az, hogy a beruházás miatt 2015-re a hazai lóversenyeztetés és lóversenyfogadás önfenntartóvá váljon, s nem lesz szükség az állami forrásokra.

Az elmúlt két évben több támogatást kapott a hazai lovaságazat, mint az azt megelőző húsz esztendőben, és jelenleg úgy néz ki, hogy idén is bőven lesz miből költeni. Erről tanúskodik például, hogy az Óbuda Építész Stúdió Kft. nyerte a Vidékfejlesztési Minisztérium által „Engedélyes tervek készítése a Nemzeti Lovarda felújítására” – címmel kiírt közbeszerzését 24,5 millió forintos ajánlattal. A tárca tervei szerint a munka augusztusban kezdődhet.

Két ütemben, összesen két és fél milliárd forintot fordítanak a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok fejlesztésére is, a társaságot a Dunántúl legjelentősebb lovasközpontjává alakítanák. Az első ütemben egy fedeles lovarda épül meg, 500 fős lelátóval, amely alatt 70 boxban lehet elhelyezni a versenyekre érkező lovakat. Létrehoznak két díjhajtó pályát, felújítják a ménesudvar tetőszerkezetét és az Imperial Hotelt is. Fazekas Sándor szakminiszter pedig nemrég bejelentette, hogy Magyarország legnagyobb vidéki, 1,6 milliárd forintos lovas beruházása kezdődik Szilvásváradon. Jelenleg évente mintegy félmillió turista, köztük sok külföldi látogat Szilvásváradra, a lovasközpont elkészültével a tárca szerint ez a szám akár meg is duplázódhat. A fejlesztés részeként egyebek mellett épül egy új, 800 székes nézőterű fedeles lovarda és egy 8000 néző befogadására képes fedett-nyitott stadion is.

Újra lovas nemzet lehetünk, hiszen szeptembertől az általános iskola harmadik, negyedik és ötödik osztályában elindul a lovas kultúra oktatása azokban az iskolákban, ahol a feltételek ehhez megvannak. A programhoz várhatóan 300 iskola csatlakozik, a mindennapi testnevelés keretében tartott foglalkozások költségét szintén az állam biztosítja.

Nemzeti ünnep Angliában

Szombaton rajtolt a 167. Grand National, az Egyesült Királyság legnagyobb sporteseménye. „Angliában ez a versenynap nemzeti ünnepnek számít, több, mint 10 millióan kísérik figyelemmel az eseményeket a tévéképernyőkön (világszerte pedig 600 millió nézőt várnak). A fogadások összegét idén nem kevesebb, mint 300-500 millió fontra várják. Átlagosan minden második felnőtt ad le fogadásokat a futamra” – írta a Fortunaweb.hu. Még látványosabbá és veszélyesebbé teszi a 7 kilométeres és 1 millió font díjazású futamot, hogy egyszerre 40 fős mezőny vág neki a pályának. A lassabb és gyorsabb lovak egyenlő eséllyel indulhatnak a megmérettetésen.


Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek