Cégvilág

Növelni kell az egészségügyi kiadásokat

A gyógyszerellátást sikerült biztosítania, de jócskán lesz még feladata a következő négy éves ciklusban is a kormánynak – véli Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke.

A hazai gyógyszerforgalom 60 százalékát 24 kutatás-fejlesztés orientált gyógyszeripari vállalatot tömörítő egyesület elnöke a VG-hez eljuttatott összegzésében úgy fogalmaz: az elmúlt kormányzati ciklus vitathatatlan eredménye, hogy - részben a támogatási rendszerben megtalált tartalékok felhasználásával, részben a gyógyszeripari különadók emelésével - sikerült biztosítani a gyógyszerellátást.

A gyógyszeriparra már tíz éve kivetett különadókkal kapcsolatban azonban tisztában kell lenni azzal a ténnyel is, hogy ha a világ más országaiban is ilyen mértékű adót vetnének ki a kormányok az ágazatra, akkor valamennyi K+F tevékenységet folytató cégnek be kellene fejezni az új készítmények kutatását.

Problémát jelent az is, hogy Európával – és a hozzánk hasonló fejlettségű országokkal – összehasonlítva az elmúlt ciklusban igen lassú volt az új, valódi innovatív készítmények befogadása. A ciklus végén mindösszesen 12 új gyógyszerhatóanyag kerülhetett be a támogatási rendszerbe.

Az új terápiák befogadásának felgyorsítása, a betegek gyógyszerhez jutásához szükséges források biztosítása Jakab Zoltán szerint a következő kormány legfontosabb feladatai közé tartozik. „Magyarországon a népegészségügyi mutatók kedvezőtlenek, ezért az egészségbe történő befektetésnek kiemelt fontosságúnak kell lennie a következő ciklusban. Ha az egészségügyi kiadások mértéke továbbra is alacsony marad, az egyre inkább akadálya lesz az ország gazdasági teljesítményének” – vélekedik.

A szakember felhívja a figyelmet arra, hogy a gyógyszerek finanszírozásával kapcsolatos döntések során a költségekkel azonos mértékben kell értékelni a terápia által nyújtott, tágan értelmezett (nem pusztán csak a gyógyszerkasszát tekintő) előnyöket, beleértve például azokat is, amik a foglalkoztatásban vagy a szociális ellátásban jelentkeznek.

A mára a világ egyik legbonyolultabb gyógyszertámogatási rendszerévé vált hazai szisztémát is át kell alakítani. „A mindennapi gyógyászati gyakorlatban elért eredmények értékelése, az évtizedekkel ezelőtt bevezetett készítmények újraértékelése, ösztönzők bevezetése, a betegek felelősségének növelése új távlatokat nyithat.”

Jakab Zoltán gyógyszer Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete
Kapcsolódó cikkek