Cégvilág

Nemcsak a kórházak adósodtak el, fenntartójuk is tartozik

Április végére akkora adósságot halmoztak fel a kórházak, mint tavaly július közepére – derül ki a Magyar Államkincstár adataiból. Az április 30-i adósságállomány 64,4 milliárd forint volt, 2,5 milliárd forinttal több, mint március végén.

A legnagyobb adósok továbbra is a klinikákkal rendelkező egyetemek, amelyek közül kettő tudta csökkenteni tartozását - a szegedi 3,4-ről, 2,7 milliárdra és a pécsi – 5,5-ről 4,5 milliárdra. A Semmelweis Egyetem adóssága ugyanakkor 2,1ről 3 milliárdra, a debrecenié pedig 2,7-ről 3,9 milliárd forintra nőtt.

A több mint kétmilliárd forintos adósságot felhalmozott kórházak között található a fővárosi Péterfy Sándor utcai Kórház, amelytől 2,7 milliárd forintot várnak a beszállítók, a Fejér Megyei Szent György Kórház, amely mostanra összesen 2,1 milliárd forint kifizetetlen számlát halmozott fel, a miskolci megyei kórház, amelynek 2,1 milliárdra rúg az adóssága, a Zala Megyei Kórház, amelynek 2,058 milliárd és a Szabolcsi holding, amelynek kórházai és rendelői most 2,6 milliárddal adósok.

Az egymilliárd forint feletti adósságot felhalmozott intézmények között van a győri Petz Aladár Kórház 1,4 milliárdos, a debreceni Kenézy Kórház 1,9 milliárdos, a szolnoki Hetényi Kórház 1,2 milliárdos, valamint az Országos Kardiológiai Intézet 1,1 milliárdos tartozásával.

A legnehezebb eseteket ellátó országos intézetek közül gyarapodtak az ellentételezésre váró számlák az Amerikai úti Idegtudományi Intézetben – 231-ről 261 millióra –, az Onkológiai Intézetben – 476-ról 809 millióra –, a Korányiban – 524-ről 566 millióra –, a Rehabilitációs Intézetben – 186-ról 240 millióra –, a Sportegészségügyi Intézeten, 57-ről 73 millióra.

Mindez azt jelenti, hogy a tavaly év végi, 33 milliárd forintos részleges adósságkonszolidációra ellenére – ahogyan azt a kórházvezetők és a beszállítók egyaránt előre megjósolták – nem sikerült megállítani az eladósodást. Sőt, most már maga az adós kórházakat fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) is jelentős adósságot halmozott fel az elmúlt hónapokban. Egy hónap alatt majdnem megnégyszerezve adósságát, jelen pillanatban 454 millió forint lejárt számlát jelentett a MÁK-nak. Igaz, ez jóval alatta van annak, amit az iskolákat működtető Klebelsberg Intézményfenntartó Központ produkált, ahol már egy hónappal ezelőtt 2,9 milliárdos tartozást halmoztak fel, ami mára 3,6 milliárdra emelkedett.

gyemszi adósság tartozás kórház
Kapcsolódó cikkek