Cégvilág

Tovább növekedett a kereskedelmi többlet

Az év első két hónapjában 3,9 százalékkal nőtt az export és 1,6 százalékkal az import a múlt év azonos időszakához képest, a külkereskedelmi mérlegtöbblet 321 millió euróval 1,242 milliárd euróra emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn a részletes adatok alapján az MTI-vel.

Februárban az euróértéke 4,8, az importé 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a 759 millió eurós exporttöbblet 112 millió euróval volt nagyobb a tavaly februárinál.

Az év első két hónapjában az export volumene az euróban mért növekedést meghaladva 7,1 százalékkal, az importé 5,7 százalékkal nőtt. A forintban mért árszínvonal exportban 1,2, importban 0,2 százalékkal emelkedett a tavalyi év első két hónapjához viszonyítva. A cserearány 1,0 százalékkal javult. A forint az euróhoz viszonyítva 4,4, míg az dollárhoz képest mintegy 2,1 százalékkal leértékelődött - közölte a KSH.

Az év első két hónapjában a kivitel értéke 13,5 milliárd euró (4115 milliárd forint), a behozatalé 12,2 milliárd euró (3732 milliárd forint) volt. Februárban a kivitel értéke 6,9 milliárd eurót (2117 milliárd forintot), a behozatalé 6,1 milliárd eurót (1881 milliárd forintot) tett ki. 

A legnagyobb súllyal rendelkező gépek és szállítóeszközök volumene exportban 6,7, importban 8,6 százalékkal nőtt az év első két hónapjában 2013 első két hónapjához hasonlítva. Euróban az export növekedési üteme 4,8, forintban 9,3 százalékos volt miután az árszint 2,4 százalékkal emelkedett. Az importban hasonló 5,3 százalékos volt a növekedés euróban és 9,8 százalékos forintban, miközben forintban mért árak 1,1 százalékkal emelkedtek. 

Folytatódott a közúti jármű kereskedelmének tavaly ősz óta tartó felfutása, a 2014. január–februári export 53,2, az 39,8 százalékkal nőtt euróban az alacsonyabb bázisidőszak szintjével összevetve. A kereskedelemben a német reláció növekménye volt meghatározó.

A gépjárműgyártáshoz kapcsolódó energiafejlesztő gépek (motoralkatrészek, benzin- és dízelmotorok) behozatala euróban 15,8 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet.

Ezzel szemben a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék kereskedelmében továbbra is drasztikus, exportban 41,0, importban 33,6 százalékos  visszaesést mért a KSH. A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 7,5, illetve 10 százalékkal emelkedett. Euróban rendre 4,5, illetve 6,4 százalékos volt a növekedés, míg forintban 8,9 és 11,0 százalék. Az exportárak 1,3, az import 0,7 százalékkal emelkedett. Ebben az árufőcsoportban is jelentős volt az autóiparhoz szükséges termékek, így a szakmai tudományos ellenőrző műszer (automataszabályozó- vagy ellenőrző műszer és készülék) kivitelének, illetőleg a gumigyártmány behozatalának volumennövekedése.

A számottevő súlyt képviselő vegyi termékek árufejezeten belül dinamikusan bővült a műtrágya exportvolumene, az illóolaj, illat- és tisztítószer, valamint a műanyag termék mindkét irányú forgalma. A gyógyszer, gyógyszerészeti termék forgalmának volumene ezzel szemben egyik irányban sem érte el az árufőcsoport átlagát.

A hazai áruházláncok bővülő kereskedelmének következtében a csekély részarányú ruházati cikk és öltözékkiegészítő, valamint a lábbeli behozatala dinamikus bővülést mutatott.

Az energiahordozók importvolumene – a forintárak 4,8 százalékos csökkenése mellett – 14,6 százalékkal volt kevesebb, mint 2013 azonos időszakában. Euróban 21,8, forintban 18,7 százalékkal csökkent az import. A kőolaj és kőolajtermék behozatalának volumene több mint ötödével maradt az egy évvel ezelőtti szint alatt, melynek elsődleges oka a tavaly januárra eső – elszámolás-technikai okokból bekövetkezett – kiugró mértékű beszerzés - mutatott rá a KSH.

A természetes és mesterséges gáz importvolumene – részben az enyhe tél következtében – tizedével csökkent, bár a februári beszerzés már megközelítette az egy évvel ezelőtti szintet.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 16, az importé 7,8 százalékkal nőtt 2013. január–februárhoz képest. Euróban számolva 100,4 százalékos volt az export és 6,7 százalékos az import növekedése.  Az árufejezet harmadát gabona- és gabonakészítmény kivitelének volumene több mint másfélszeresére növekedett az alacsony bázisszinthez viszonyítva. Euróban a gabonaexport 37,5, az  import 44,3 százalékkal nőtt.

Az élő állat behozatala, illetve a tejtermék és tojás forgalmának volumene ugyanakkor – 10 százalékot meghaladó árnövekedés mellett – számottevően visszaesett.

Január–februárban az export 80, az import 75 százalékát bonyolította le Magyarország az EU tagállamaival. A kivitel volumene 9,0, a behozatalé 15 százalékkal volt több, mint 2013 azonos időszakában, míg euróban a kivitel 5,7, az import 11,5 százalékkal nőtt. Az exporttöbblet 375 millió euróval (89 milliárd forinttal) 1,532 milliárd euróra csökkent.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 0,3 százalékkal nőtt, a behozatalé 15 százalékkal, euróban mért értéke 2,8, illetve 19,9 százalékkal esett vissza 2013. január–februárhoz képest.  A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 290 millió euró (87 milliárd forint) volt, 695 millió euróval (198 milliárd forinttal) kevesebb, mint egy évvel korábban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: az export növekedésével tovább bővült Magyarország külkereskedelmi többlete.

A tárca hangsúlyozta: a külkereskedelmi forgalom továbbra is növekvő pályán halad. Mind az exportban, mind az importban  a növekedés fő hajtóereje továbbra is a közúti jármű árucsoport teljesítménye volt. Az import növekedésében az energiafejlesztő gépek, míg az exportban továbbra is a gépjárművek volt a meghatározó termékcsoport - közölte az NGM.

import export kereskedelmi többlet
Kapcsolódó cikkek