Cégvilág

Nem bírta a versenyt a Motorola - bezárják a texasi gyárat

Bezárja az Ázsiából Amerikába visszatérő elektronikai gyártás mintaüzemeként egy évvel ezelőtt megnyitott texasi okostelefon gyárát a Motorola.

 "Rá kellett jönnünk arra, milyen szélsőségesen kemény verseny dúl az észak-amerikai piacon" - mondta Rick Osterloh, a Motorola elnök-vezérigazgatója a Wall Street Journal lapnak adott interjúban.


    A 2013 végén még 3800, jelenleg pedig mintegy 700 alkalmazottat foglalkoztató üzemet a tervek szerint az év végén zárják be. Az eredetileg a Nokia tulajdonában lévő Fort Worth-i üzemben a Motorola Moto X okostelefon készül, a gyártás azonban a tervezettnél alacsonyabb értékesítési volumen miatt nem lett kifizető - mondta Mark Randall, a Motorola gyártásláncért felelős igazgatója. A készülékgyártás így végül mégis visszakerül a feltörekvő országokba.


    A Motorolát 2012-ben vásárolta meg a Google 12,5 milliárd dollárért. Értesülések szerint a Motorolát még az idén meg fogja vásárolni a kínai Lenovo 3 milliárd dollárért, a mobil távközlési technológiában úttörőnek számító vállalat szabadalmai azonban a Google birtokában maradnak.


    A Motorola nem az egyetlen fejlett technológiai vállalat, amelyik készülékgyártást telepít vissza az Egyesült Államokba: az Apple például tavaly óta Texasban szerelteti össze Mac Pro számítógépét.

motorola telefon
Kapcsolódó cikkek