Cégvilág

Stabilan bővül a személykocsik piaca

Stabilan növekszik a személyautók és a kishaszonjárművek forgalma, és magára talált a teherautó értékesítés is – derül ki a májusi statisztikai adatokból.

A JATO Dynamics összesítése szerint májusban összesen 5771 új személygépkocsi, valamint 1369, legfeljebb 3,5 tonnás kishaszonjármű került forgalomba. A személyautóknál ez a mennyiség a tavaly májusi számoknál 15 százalékkal magasabb, a kishaszonjárművek esetében pedig 71 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Májusban a legsikeresebb márka az Opel volt, amely 890 személyautót értékesített és így a piac és 13,2 százalékát fedte le. A második a Skoda volt 669 darabbal a Ford, a Volkswagen és a Suzuki előtt, amelyekből 588, 483 illetve 361 kapott rendszámot. A 3,5 tonna összsúlyt meg nem haladó kishaszon-járművek eladása terén a május is a FIAT Ducatónak kedvezett 147 darabos forgalomba helyezéssel. A második helyezett VW Transporterből 104, a Renault Masterből pedig 80 talált gazdára.

A kishaszonjárművek forgalomba helyezése az elmúlt nyár óta folyamatosan fejlődik, ami nagymértékben a haszonjárművekre igénybe vehető kedvezményes MNB Növekedési Hitelprogramnak köszönhető – állapította meg a Magyar Gépjárműimpotőrök Egyesülete (MGE), amely szerint ebből is látszik, hogy megfelelő hitelezés szükséges a gépjármű kereskedelmi ágazat talpra állásához. Ezzel együtt a darabszám még mindig alatta marad annak, amely egy fejlődő vállalkozói piac ellátásához indokolt és szükséges lenne.

A nagyhaszonjárművek forgalomba helyezése esetében az első két hónapot az EURO 5 motorral szerelt járművek forgalomba helyezési dömpingje jellemezte. Emiatt az első öthavi 1729 darabos piac csupán 0,5 százalékkal bővült a bázishoz képest, ugyanakkor. amint a Datahouse kimutatta, a múlt hónapban már 6,7 százalékkal 365 darabra emelkedett az újonnan rendszámot kapott teherautók száma. Jóllehet májusban 81, öt hónap alatt pedig 232 új autóbusz kapott rendszámot, ami 15,7 illetve 27,5 százalékos növekedést jelent a bázishoz képest, az MGE megjegyzi, hogy az elöregedett autóbusz park cseréje nagyon is időszerű lenne. Ami a személyautókat illeti, most már stabilnak tekinthető a piac bővülése, hiszen az öt hónap alatt forgalomba helyezett 26 742 kocsi ötödével haladja meg a bázisidőszaki mennyiséget.

Mélyben a motorkerékpár-üzletág

A motorkerékpár piacot most már ötödik éve sújtja az értékesítési válság. Az eladott volumen olyan alacsony, hogy szinte értékelhetetlenné teszi a piaci mozgást, amely meglehetősen érzékenyen ingadozik a tavalyi amúgy is igen alacsony szint alatt.

Noha májusban szokott elkelni a legtöbb motor, a múlt hónapban mindössze 240 új jármű kapott rendszámot, 14,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az első öt hónap alatt pedig 4,6 százalékkal 867 darabra mérséklődött az eladások összege.

Noha májusban szokott elkelni a legtöbb motor, a múlt hónapban mindössze 240 új jármű kapott rendszámot, 14,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az első öt hónap alatt pedig 4,6 százalékkal 867 darabra mérséklődött az eladások összege. -->

autó
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek