Cégvilág

Új szabályok léptek életbe az e-kereskedelemben

Új, az egész EU-ban egységes szabályozás lépett életbe az e-kereskedelemben. A legismertebb változás az elállási jog határidejének 14 napra növekedése, de néhány más szabály is változott.

Péntek óta új szerződési feltételeket kötelesek alkalmazni a webshopok és más e-kereskedelmi szolgáltatók az egész területén. A 45/2014. kormányrendelet az utolsó nagy aktusa a szektorra vonatkozó jogszabályváltozásoknak – közölte a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület.

A legfontosabb, egyben legismertebb változás, hogy a fogyasztónak 8 munkanap helyett 14 naptári nap áll rendelkezésre arra, hogy minden következmény nélkül elálljon a vásárlástól. Emellett a visszaküldésre is szab már határidőt az új jogszabály, a fogyasztó az elállási jog gyakorlásának napjától számított 14 napon belül köteles visszajuttatni az árut a kereskedőnek (azaz maximum a kézhezvételtől számított 28 napon belül).

A vállalkozás köteles gondoskodni arról, hogy a fogyasztó a szerződési nyilatkozatának megtételekor kifejezetten tudomásul vegye, hogy nyilatkozata fizetési kötelezettséget von maga után. Ha a nyilatkozat megtétele gomb vagy hasonló funkció aktiválásával jár, a gombot vagy a hasonló funkciót könnyen olvasható módon „fizetési kötelezettséggel járó megrendelés” vagy ennek megfelelő, egyértelműen megfogalmazott felirattal kell ellátni, amely jelzi, hogy a szerződési nyilatkozat megtétele a vállalkozás javára teljesítendő fizetési kötelezettséget von maga után. Ha a vállalkozás nem tett eleget e bekezdésben foglalt kötelezettségének, a szerződés semmis. A semmisségre csak a fogyasztó érdekében lehet hivatkozni. Elálláskor a vállalkozás nem köteles visszatéríteni a fogyasztónak az emelt díjú fuvarozásból eredő többletköltségeket, csak a normál fuvarozási díjat.

A szervezet közölte: a változások átvezetését egy hónapon belül ellenőrizni fogja a Vedd a neten! Webshop Minősítőrendszerben is, és visszavonja azoknak a kereskedőknek a minősítését, akik nem tettek eleget az új jogszabályok előírásainak.

web e-kereskedelem kereskedelem
Kapcsolódó cikkek