Elég egy suttogás, egy csalogató hívás. A nap magasan áll Havanna fölött, ragyogásba borítja a várost, ezért az üzenet küldőjét a kapualj árnyékában először nem is látni. „Montecristo, Cohiba” – mormolja a hang. Amikor megtorpanok és zavartan a sötétbe bámulok, egy pólóba és rövidnadrágba öltözött, izmos fiatalember lép az utcára, lazán körbenéz, majd megszólal: „Good price. Közvetlenül a gyárból.”
Csak néhány háztömbnyire vagyunk a Partagás-palotától, Kuba leghíresebb szivarmanufaktúrájától. Követem a suttogót a bejáraton át a ház belsejébe. A színes padlólapok az egykori gyarmattartók gazdagságáról tanúskodnak, a falakról azonban már pereg a festék, szutykosak a sarkok és szétfőtt bab szaga árad. A fiatalember ablaktalan szobába vezet, amelyben neonlámpák zümmögnek. Egy hajcsavarós nő ül ott; mellette a kanapén fadobozok állnak egy rakáson, amelynek feliratai kövér Churchilleket ígérnek Romeo y Julietától, nyúlánk Montecristókat, sőt, Cohiba Behikét, amely mesés 45 euróba kerül. Darabja.
Cohiba Behike? Azt még üzletben is alig kapni.
„Ezek igaziak – bizonygatja a férfi. – Az unokatestvérem az üzemben dolgozik.” Rágyújt egy mezítlábasra.
És a Behike tényleg olyan mesésen finom, ahogy állítják?
„Nem szivarozom” – mondja az eladó, legalább ez őszinte. Egy doboz 40 kubai pesóba kerül, átszámolva 25 euró, a Behikék viszont garantált hamisítványok, a címkén csillogó hologramm ellenére. Ehelyett veszek két szál Churchillt, büszke formátum, és abban maradok az izompacsirtával, hogy visszajövök, ha jók a szivarok. Mogorván gyűri zsebébe az öt pesót, a folyosón át visszavezet, és köszönés nélkül bocsát utamra Havanna déli forróságába.
Visszatérve a lakásba, ahová bekvártélyoztam magam, levágom az egyik szivar hegyét, és a dohányrudat meggyújtom egy gázöngyújtóval. Jól szelel, szinte már túl jól, és három-négy szippantás után kissé kesernyés az íze. Hogy ennek okát kiderítsem, szentségtörést követek el: a második szivart hosszában felvágom. Amint a borítéklevél felnyílik a kés pengéje alatt, rongyos levelekbe burkolt dohánytörmelék hullik ki. A szivart hulladékból sodorták Havanna valamelyik sufniműhelyében.
Körülbelül 300 munkafázis szükséges egy eredeti havanna szivar elkészítéséhez. Mindent kézzel kell csinálni; alig van olyan élvezeti cikk, amelynek az előállítása ennyire körülményes lenne. Ennek ellenére a nagy szivarmárka, a Romeo y Julieta például már közel 150 éve fennáll. Túlélt egy függetlenségi háborút és az amerikai megszállást, egy forradalmat és a szovjet tanácsadókat, volt magán- és állami tulajdonban. Minden elkészült Churchill még ma is kisebb győzelem a trópusi klíma viszontagságai, az üzemanyaghiány, a disszidálási láz és a mindenütt jelen lévő dohánytolvajok felett.
Kik és mikor találták fel a dohányzást?
Nem tudjuk, hogy a taino indiánok milyen módon termesztették a dohányt, de valószínűleg ők találták fel a dohányzást. Amikor Kolumbusz Kristóf 1492-ben partra szállt Kubában, a bennszülöttek füstöt szippantottak a végén meggyújtott összesodort levelekből. Vallásos szertartásokon, de nyilván a füstölés élvezetéért is dohányoztak. Kolumbusszal utazó Rodrigo de Jerez vitte el a dohányt Spanyolországba. Amikor otthon füstölni kezdett, a felesége bepanaszolta az inkvizíciónál, mondván a füst kilövellése a szájból az ördög műve lehet. Amikor Rodrigo de Jerez hét évvel később kiszabadult, a dohányzás már régen divatba jött, és a dohány Európában és az egész világon elterjedt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.