Cégvilág

Hatalmas pert nyert a Jukosz az orosz állam ellen

Az orosz állam 50 milliárd dollár kártárítést köteles fizetni a valamikor legnagyobb orosz olajcég, a Jukosz tulajdonosainak. Sem a társaságban, sem azt azt ellenőrző Menatepben nincs már hányada a bő tíz éve leggazdagabb orosznak, a börtönéből tavaly elnöki kegyelemmel szabadult Mihail Hodorkovszkijnak.

A hágai nemzetközi döntőbíróság döntése értelmében az orosz állam 50 milliárd dollár kártérítést köteles fizetni a hajdani Jukosz olajtársaság részvényeseinek.

A hágai bírák három, együtt mintegy 100 milliárd dollárt kitevő perben ítélkeztek. A már évek óta inaktív olajcég főtulajdonosa
Mihail Hodorkovszkij, aki Oroszország leggazdagabb embere volt, amíg meg nem indultak ellen és a cége ellen a hivatalos támadások.

Az ítélethirdetés, amelyre több mint tíz évet kellett várni, a Reuters szerint a legnagyobb összeütközés volt a Kelet és a Nyugat között, a hidegháború befejezése óta, illetve az ukrajnai válságig, amelyben Moszkvának szintén szerepe van.

Az orosz Kommeszant című lap szerint Oroszország várhatóan fellebbez a döntés ellen. A hágai pereket egyébként a gibraltári bejegyzésű Menatep csoport indította, Hodorkovszkij e cégen keresztül ellenőrizte a Jukoszt, a hajdani legnagyobb orosz olajtársaságot. A Menatep csoport ma GML néven holdingként működik, Hodorkovszkij pedig nem tulajdonos benne, ahogyan a Jukoszban sem.

Hodorkovszkijt 2003-ban tartóztatták le, majd 2005-ban elítélték lopásért és adócsalásért. Sokak szerint az volt a fő bűne, hogy az akkori orosz ellenzéket támogatta Putyin ellenében, illetve az, hogy amerikai tulajdonostársat akart bevonni a Jukoszba. A társaság piaci értéke 40 milliárd dollárt tett ki. Eszközeinek nagy részét ma a Rosznyefty társaság ellenőrzi, amelynek elnöke Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik jobb keze, Igor Szecsin. Putyin 10 évnyi börtön után tavaly decemberben elnöki kegyelembe részesíttette Hodorkovszkijt, aki azonnal külföldre távozott.

Jukosz Hodorkovszkij
Kapcsolódó cikkek