Cégvilág

Még 1,9 milliárd dollár Jukosz-ügyben

A múlt heti 50 milliárd dolláros kártérítés és 65 milliárd dolláros perköltség után szerény tétel Moszkva számára, hogy további 1,9 milliárd dollárt is fizetnie kell a Jukosz volt tulajdonosainak.

A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróságának (ECHR) döntése értelmében Oroszország 1,9 milliárd dollárt köteles fizetni a Jukosz orosz olajcég meghurcolt tulajdonosainak, számol be a Reuters.

Az orosz állam által ellehetetlenített társaság több vezetője éveket töltött börtönben. A főtulajdonos Mihail Hodorkovszkij például 10 év után kapott tavaly decemberben elnöki kegyelmet, de éveket töltött börtönben üzlettársa, Platon Lebegyev is.

2011. júniusában egyszer már állást foglalt az ügyben a bíróság. Akkori ítélete szerint Moszkva megsértette az olajmágnás jogait, s ezért 24 543 euró megfizetésére kötelezte Oroszországot. Az első fokú ítélet szerint a Jukosz olajipari vállalat főrészvényesének jogait mind a 2003. októberi előzetes letartóztatásának az elhúzódásával, mind pedig a büntetés idején megsértették. Azt viszont nem érezte bizonyítottnak a bíróság – Hodorkovszkij állítása ellenére –, hogy Hodorkovszkij politikai áldozat lenne.

Mindez csak hab a tortán Moszkva számára, amelyet a Hágai Nemzetközi Bíróság a napokban arra ítélte, hogy 50 milliárd dollár kárpótlást fizessen a Jukosz tulajdonosainak. (Hodorkovszkij már közvetve sem tulajdonos.) A testület a 65 milliárd dolláros jogi költséget is az orosz állammal fizettetné meg. Az orosz állam korrupcióval, lopással és adóvisszatartással vádolta a Jukosz vezetőit, a társaságot irreálisan magas pótlólagos adókkal, bírságokkal és kamatokkal sújtotta, eszközeit pedig látszólag jogszerű módszerekkel átjátszotta a Rosznyefty társaságnak.

Jukosz Lebegyev Hodorkovszkij
Kapcsolódó cikkek