Cégvilág

Mégsem járt le a régi kasszák ideje?

Zavart keltett a hír, amely szerint a nemzetgazdasági miniszter új rendeletének hatályba lépésével a régi pénztárgépek már nem használhatók, mivel az ezekkel adható bizonylatok már nem felelnek meg az új előírásoknak. Az Országos Kereskedelmi Szövetség más állásponton van.

A Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg a nemzetgazdasági miniszter 23/2014. (VI. 30.) rendelete a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről, mely július 1-jétől már hatályba is lépett. Az új rendelet életbe lépésével egyidejűleg megszűnt a hatálya a  számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a  nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló 24/1995. (XI. 22.) PM rendeletnek.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség álláspontja, hogy a régi pénztárgépek július 1-jét követően továbbra is használhatók. Ennek alapja a 48/2013. számú, az online pénztárgépek bevezetéséről és használatáról szóló NGM rendelet. Ez világosan kimondja, hogy a jogszabályt követő vállalkozások, melyek múlt év szeptember 3-ig regisztráltak az adóhatóságnál, online pénztárgép-rendelésüket 2013. szeptember 30-ig leadták a forgalmazóknak, az új pénztárgép átvételéig tovább használhatják a hagyományos kasszákat.

Az OKSZ szerint nem áll a háttérben olyan jogalkotói szándék, hogy az új rendelettel ellehetetlenítsék azokat a régi pénztárgép használókat, akik önhibájukon kívül eddig még nem tudták átvenni az új online kasszát.

kassza nemzetgazdasági miniszter OKSZ pénztárgép
Kapcsolódó cikkek