Cégvilág

Őszre eltűnik az állami mobilcég

Szeptember végén beolvad a Magyar Posta Zrt.-be az állami mobilszolgáltató, az MPVI Mobil Zrt. A szolgáltatást ténylegesen soha nem nyújtó, milliárdos veszteséget termelő, a tavalyi évben bérekre többszázmillió forintot kifizető állami cég megszüntetéséről június végén döntöttek.

Szeptember 30-án pont kerül egy olyan ügy végére, amely 2011 és 2013 között komoly hatással volt a hazai mobiliparra, és ami az elmúlt években többmilliárd forintjába került néhány állami vállalatnak és így végső soron az adófizetőknek.

Az MPVI Mobil Zrt. honlapján olvasható közlemény szerint a társaság akkor olvad be a Magyar Posta Zrt.-be (MP), ami 100 százalékos tulajdonosa. Erről június 26-án döntött az MP közgyűlése, a hír pedig július másodikán került fel az állami mobilszolgáltató internetes oldalára. A cégközlönyben július 10-én teszik majd közzé a beolvadás hírét, ez azért fontos, mert a hitelezők számára a határidők számításánál ez lesz majd a mérvadó.

Az MPVI Zrt. létrehozása a 900 MHz-es frekvenciatenderhez kapcsolódik, amelynek árverési hirdetményét 2011 augusztusában tette közzé a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A hatóság az eljárást 2012 január végén zárta le, akkor hirdettek eredményt, amely szerint egy új, negyedik mobilszolgáltatóval gyarapodott volna a hazai piac.

A pályázaton ugyanis sikeresen szerepelt a Magyar Posta Zrt., a Magyar Fejlesztési Bank Invest Zrt. és a Magyar Villamos Művek Zrt. alkotta konzorcium. A három állami vállalat alig másfél hónappal az NMHH döntése után, március 19-én létrehozta az MPVI Mobil Zrt.-t, amiben a Magyar Posta 10, a két másik alapító pedig 45-45 százalékban volt tulajdonos.

Az állami mobilcég – amelynek piacra lépése nagyobb versenyt, összességében pedig jobb és olcsóbb szolgáltatásokat eredményezett volna a kormányzati szándékok szerint – azonban ténylegesen soha nem nyújtott szolgáltatást, mivel az NMHH döntését a három inkumbens mobilszolgáltató megtámadta. Hosszas jogi eljárás után 2013 februárjában dőlt el végleg az ügy, akkor hozott döntésével ugyanis a Kúria fenntartotta a Fővárosi Törvényszék korábbi ítéletét, amely hatályon kívül helyezte az NMHH árverési határozatát.

Sőt, tavaly júniusban a hatóság vissza is vonta az MPVI részére kiadott frekvenciakijelölési határozatát, ami végleg egyértelművé tette, hogy a társaság nem foglalkozik majd azzal, amire létrehozták. Ehhez képest még mindig létezik a vállalat, és a múlt évben igen komoly kiadást jelentett a tulajdonosoknak, akiknek köre egyébként 2013 végén jelentősen lecsökkent, hiszen a Magyar Posta lett a társaság egyedüli tulajdonosa.

A múlt évben 112 ezer forintos értékesítési bevételre tett szert az MPVI Zrt.. Ez kiegészült hárommilliárd forintnyi egyéb bevétellel is, ami a Magyar Posta Zrt.-vel szemben fennálló követelés MVM és MFBI felé történő engedményezése során a követelés elismert értékéből adódott, és 2,96 milliárd forint volt. A vállalat jelentős, 1008,38 millió forintos adózás utáni veszteségről számolt be 2013-ra vonatkozóan, ez számottevő növekedést jelent 2012-höz képest, amikor még csak 653,387 millió forint volt a veszteség. A tavalyi adatban szerepet játszott, hogy a vállalat 600 millió forintnyi díjat fizetett ki az NMHH-nak, az elnyert, de ténylegesen soha nem használt frekvenciák négy hónapi használati díjaként.

Jól fizetett alkalmazottak

Jelentős kiadás volt a múlt évben az MPVI Mobil Zrt. számára a munkatársak fizetése. Tavaly a társaság átlagos statisztikai létszáma 26 fő volt, a személyi jellegű ráfordítások összege pedig 461,826 millió forint volt a KIM honlapján közzétett eredménykimutatás szerint. Ebből 103,361 millió forint tettek ki a bérjárulékok, míg a bérköltség 339,593 millió forint volt. Ez azt jelenti, hogy egy alkalmazottra havonta 1,088 millió forintnyi bérköltség jutott. Ez jóval nagyobb, mint 2012-ben, akkor még havonta munkavállalóként 780 ezer forint volt.

MPVI mobilcég Magyar Posta
Kapcsolódó cikkek