Cégvilág

Csökkent az OMV nyeresége

A tőzsdén jegyzett OMV osztrák olaj- és gázkonszern üzleti forgalma az idei első félévében jelentősen, 10 százalékkal 19,1 milliárd euróra csökkent - jelenti az ORF osztrák tévé. Az operatív nyeresége (EBIT) még ennél is nagyobb mértékben, 53 százalékkal esett vissza 908 millió euróra.

Az OMV főnöke, Gerhard Roiss szerint az idei első félévben a nyeremények alakulását többek között a dollár gyengülése, valamint a Líbiában és Jemenben kialakault instabilitás befolyásolta negatívan. Jemenben a termelés idén kerek egy hónapig szünetelt, Líbiában is a legtöbb idő alatt ez volt a helyzet.

Amennyiben a líbiai termelés továbbra is kiesik, úgy az egész évben változatlanul napi kereken 310 000 barrel termeléssel lehet számolni. Az OMV az idén összesen 3,9 milliárd eurót akar befektetni. Kutatási munkákat tervez többek között Romániában, a Fekete-tengeren. Roiss ismételten hitet tett az OMV részvétele mellett a Déli áramlat gázcsővezeték-projektben. Ez a jövőben fontos szerepet fog játszani abban, hogy biztosítsa Európa és különösen Ausztria ellátását - hívta fel a figyelmet.

OMV
Kapcsolódó cikkek