BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyakorlati tennivalók a gyümölcsök szüretelése után

Post harvest szakmai napot szervezett a tatabányai székhelyű LHG Kft. és az ÉKASZ – az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a közelmúltban. A post harvest a betakarítás utáni műveletek összessége, amibe beletartozik a szedés, az előhűtés, az osztályozás, a csomagolás, a szállítás és a tárolás, vagyis az a tevékenység, amely révén a megtermelt gyümölcsből, zöldségből a piaci igényeknek meg felelő árut állítanak elő. Ezt a témát járták körbe a konferencián a technológia forgalmazói, kutatói és a termelők.

A szakmai tanácskozáson előadások hangzottak el a post harvest elemek gyakorlati alkalmazásáról, a betakarítás utáni műveletekről, a tárolásra, méretezésre, a csomagoló anyagokra vonatkozó ismeretekről. A szakemberek kitértek a hűtött kamrák kialakításának követelményeire. A „Mikor szüreteljünk?” kérdésre több módszerrel is választ kaphattak a részt vevők. A tapasztalatok szerint a gyümölcsszedés jól megválasztott időpontja és a hűtés segít megőrizni a minőséget. Például a cseresznyénél, meggynél a szedés után egy órán belül megkezdett hűtés több nappal növeli a gyümölcs eltarthatóságát. A tanácskozáson ismertették a zöldség- és gyümölcstárolásban elért kutatási eredményeket és innovációkat.

A fórumon elhangzott: a tömegtermék előállításával, azonnali értékesítéssel jelentős árbevételtől eshetnek el a termelők. A post harvest azonban szintén jelentős beruházással jár.

A tatabányai LHG Kft. az eddigi tapasztalatait kamatoztatva olyan hűtőrendszert mutat majd be jövő februárban Dubaiban a nemzetközi élelmiszeripari vásáron, amelyen részt vesznek majd hazai termelők és a szakmaközi szervezetek képviselői is, mint együttműködő partnerek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.