Cégvilág

Inog a helye Bernie Ecclestone-nak a Forma–1 élén

A megvesztegetéssel és hűtlen kezelésre való felbujtással vádolt Bernie Ecclestone 100 millió dollárért megvásárolta büntetlenségét egy németországi perben.

„Arcátlanság, hogy így megvásárolja szabadságát valaki, míg másoknak, akiknek nincs vagyonuk, bűnhődniük kell" – hangoztatta Sabine Leutheusser-Schnarrenberger volt német igazságügyi miniszter, miután Bernie Ecclestone ellen 100 millió dollár fejében megszűntettek egy büntetőpert. A Frankfurter Allgemeine Zeitung „Obszcén egyezség" címmel tudósított az eseményről.

Kedden Münchenben Peter Noll tanácsvezető bíró azt közölte, hogy a bíróság elfogadta a védelem és az ügyészség közös javaslatát, és ítélethozatal nélkül megszünteti a megvesztegetés és hűtlen kezelésre felbujtás vádjával kezdeményezett eljárást. A vádlott terhére rótt vádak „lényeges elemeit nem sikerült alátámasztani" az áprilisban kezdődött perben. A német jogtörténelemben rekordnak számító összeg kifizetésével Ecclestone büntetlen előéletű marad és folytathatja a munkáját a Forma–1 élén.

Ecclestone-nak 99 millió dollárt kell befizetnie a német államkasszába, míg 1 milliót a német gyermekhospice közhasznú alapítvány számlájára. A 83 éves brit üzletembernek és családjának a Forbes szerint 4,2 milliárd dolláros van, ő a világ 371. leggazdagabb embere.

Az ügyészség azzal vádolta meg Ecclestone-t , hogy 2005-ben 44 millió dollárral megvesztegette a Bayern LB bajor tartományi bank igazgatótanácsának egy volt tagját, Gerhard Gribkowskyt. Állítólag arra kérte, hogy a banknak a Forma–1-ben birtokolt többségi üzletrészének értékét becsülje alá, hogy így adják el az üzletrészt a CVC Capital Partners nevű, Ecclestone-hoz közelálló cégnek. A CVC 2006-ban 35 százalékos részesedése lett az F1-ben, és cserében biztosította Ecclestone helyét az F1 irányításának élén elnök-vezérigazgatóként. A Bayern LB Leo Kirch médiamágnás csődbe menetele után jutott többségi tulajdonhoz a Forma–1-ben, azonban értékesíteni akarta részesedését, amivel Gribkowskyt bízták meg.

Gribkowskyt 2012-ben elítélték korrupcióért, hűtlen kezelésért és adócsalásért 8 és fél évre. Ecclestone mellett több tanú is kiállt, egyesek azt állították, hogy Ecclestone azért adott pénzt Gribkowskynak, mert megzsarolta, hogy nyakára küldi a brit adóhatóságot. A 83 éves üzletember attól is tarthat, hogy a Bayerische LB kártérítést követel. A pénzintézetnek korábban 25 millió eurót ajánlott fel e célból.

Ecclestone, akit 10 éves börtönbüntetés fenyegetett Londonban már azt hangoztatta, hogy hülyének érzi magát, mert fizetett. A Daily Expressnek azt nyilatkozta, hogy ártatlan, és ha októberig vár, akkor sok pénzt megspórolhatott volna, de akkor az üzletvezetéssel nem tudott volna foglalkozni. Ügyvédei szerint, ha a tárgyalást végig vitték volna, akkor felmentették volna, mivel nem tudták volna bizonyítani a bűnösségét.

Ecclestone helye megingott a Forma–1 élén. A CVC társalapítója, Donald Mackenzie kijelentette, ha bizonyosságot nyer a törvénysértés, akkor leváltják a Forma–1 éléről. Ecclestone januárban kilépett az F1 igazgatótanácsából, de visszatérését jelezte a per lezárása után. A Guardian szerint a jövőben a CVC nem akarja majd alkalmazni az F1-et 40 éve vezető Ecclestone-t, sőt részvényeiket is eladnák. Egyrészt a botrányok miatt, másrészt csökken az Forma–1 nézettsége (a korábban erős bázisnak számító Olaszországban például 30 százalékkal), a kisebb csapatok anyagi nehézségekkel küszködnek. Nehezményezik, hogy Ecclestone teljes mértékben elzárkózik az internet és a közösségi média elé történő nyitástól mivel azzal nem lehet pénzt keresni, ami szintén a versenysorozat iránti érdeklődést csökkenti. A német Auto Motor und Sport szerint a CVC F1-es részvényei iránt az amerikai médiamágnás John Malone érdeklődik, valamint Lawrence Stroll, a Tommy Hilfiger vezetője. Esélyes még a Red Bull, illetve a Lotus vezetőit sorai között tudó két konzorcium is.

Átcsoportosítások a Hungaroringnek

A múlt héten a kormány 527,2 millió forint egyszeri, azonnali átcsoportosítását rendelte el a költségvetésből a Forma-1-es televíziós közvetítés 2014-es jogdíjának biztosítására. Pár nap múlva a Magyar Közlönyben megjelent, hogy 600 millió forint támogatást kap a Hungaroring Sport Zrt. a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból az idei rendezvényke megvalósítására. A magyar állam idén 30,84 millió dollárt, mintegy 7 milliárd forintot fizetett idén a Forma-1 jogdíjáért, amit nemrég utalt át a magyar fél. 2002-ben a jogdíj még 10,29 millió dollár volt, ami évi 10 százalékkal emelkedett, majd 2012 óta 7,5 százalékkal. 2008-ban még 2,7 milliárd forintot, tavaly már 6,4 milliárdot kellett kifizetni a jogdíjért, elvileg 2021-ig biztosan lesznek futamok Mogyoródon.


Ecclestone f1 sport
Kapcsolódó cikkek