Cégvilág

Jöhetnek az ukrán szanckiók

Oroszország ellen 29-féle szankciók kíván bevetni Ukrajna, de az erre vonatkozó törvényjavaslatnak még csak az első olvasatát fogadta el a parlamentje. Az első hírekből még nem tudni, hogy hogyan döntöttek az Ukraján keresztüli orosz olaj- és gáztranzitról.

Az ukrán parlament elfogadta az Oroszország elleni szankciókat tartalmazó törvényjavaslat első olvasatát. Már ma terítékre kerül a második olvasat.

A 29 intézkedéssel azonnal is hatékony választ kívánnak adni azokra a jelenlegi és a lehetséges veszélyekre, amelyek sértik Ukrajna nemzeti érdekét és biztonságát az erről kiadott Itar-TASZSZ jelentés szerint. A szankciókat pénteken Arszenij Jacenyuk ukrán miniszterelnök javasolta. A legelső hírek egyelőre nem sorolják fel a 29 intézkedést, de pénteken Jacenyuk kiemelten beszélt az Ukrajna területén és légterén keresztüli orosz tranzit teljes, vagy részleges leállításáról. Ez Magyarországot elsősorban az Oroszországból várt gáz-, kőolaj-, nukleáris fűtőanyag és szénutánpótlás elakadása miatt hozhatja nehéz helyzetbe.

Bár tehát még nem tudni, hogy a tranzitstop teljes, vagy részleges hatályú lenne-e, hétfőn a Naftogaz ukrán állami gáztársaság vezetője a Reutersnak azt mondta, hogy cége akkor is tranzitál valamennyi orosz gázt Európába, ha a parlament a szállítás leállításáról határoz.

Több dolog is a részleges szállítási tilalom mellett szól. Ezek közül csak a kisebb súlyú, hogy a Gazprom erre az évre előre kifizette az Európába küldött gáz tranzitdíját a Naftogaznak. Fontosabb az európai vevők tiltakozása. Németország felszólította Ukrajnát, hogy ne állítja le a területén keresztüli olaj- és gáztovábbítást, mert azzal megszegné szerződéses kötelezettségét. Gerhard Roiss, az OMV vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a tranzit leállítása esetén Ukrajna elbúcsúzhat az Európa felől várt gáztól. Ukrajna részéről egyébként sem lenne szerencsés azt az Európai Uniós elvágni az orosz gáztól, amelyhez éppen közeledik.

szankció Jacenyuk
Kapcsolódó cikkek