Cégvilág

Keddtől nem jön orosz gáz?

Az ukrán parlement kedden szavaz Arszenij Jacenyuk miniszterelnök javaslatáról, hogy le kellen állítani, vagy korlátozni az Ukrajnán keresztüli, orosz tranzitot. Ha megszavazzák, ezen az útvonalon nem kapunk orosz gázt. Orosz repülők sem használhatják az ukrán légteret.

Ukrajna kész arra, hogy leállítsa a területén és a légterén keresztüli, mindennemű orosz tranzitot, jelentette ma be Arszenij Jacenyuk ukrán miniszterelnök. Javaslatáról kedden dönt az ukrán parlament.

Ha elfogadják, nem kapunk Ukrajnán keresztül orosz gázt, de az orosz repülők sem használhatják majd az ukrán légteret.

Kijev összeállított egy 172 orosz állampolgár nevét és 65 jogi személy nevét tartalmazó listát is azokról, akik, illetve amelyek szerinte „támogatják a terrorizmust, szorgalmazzák a Krím elcsatolását és Ukrajna területi egységének a megbontására bujtogatnak”. Az Oroszország ellen javasolt szankciók részeként befogyasztanák az érintett orosz eszközöket Ukrajnában, megtiltanák az állami eladását, megtagadnák a bérletbe adását, és teljes, vagy részleges gáz- és repülési tranzit-tilalmat vezetnének be.

„Egyszerűen nincs más választásunk” – mondta a miniszterelnök a Russia Today szerint. Hozzátette, hogy országa fel kívánja használni a 17 milliárd dolláros IMF segély egy részét energiafüggetlensége megteremtése érdekében. Lehet, hogy a Világbankhoz is segítségért fordul.
Jacenyuk szerint Ukrajna fel akarja számolni az orosz gáztól való függését, de a miniszterelnök elismerte, hogy ez nem lesz könnyű. Jelenleg gázzal fűtik az ukrajnai lakossági és intézményi épületek nagy részét. Az ország jelenleg 50 százalékban függ az orosz gáztól. Június óta kelet felől nem kap egy molekulát sem, de a rajta keresztüli orosz tranzit azonban azóta is zavartalan.

Ha az ukrán parlament kedden elfogadja a miniszterelnök javaslatát, akkor az Európában felhasznált orosz gáz 15 százaléka nem érkezik meg. Ez egyúttal felértékelheti a csak félig kihasznált Északi Áramlat gázvezetéket, amelyen keresztül Magyarországra csak elég nagy kerülőkkel érkezhet orosz gáz.

orosz tranzit Ukrajna gáz Jacenyuk
Kapcsolódó cikkek