BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvelik a tésztát sok zöldséggel

Remek ételeket készíthetünk zöldségekből, tésztával. Azok sem fognak csalódni, akik egyébként szívesen fogyasztanak húst. Nekik sem árt, ha néha mellőzik

Az utóbbi években megnőtt a vegetáriánusok száma Magyarországon. Becslések szerint a lakosság 1 százaléka, körülbelül 100 ezer fő vegetáriánus. Egyre többen döntenek úgy, hogy mellőzik a húsféléket. Sok helyen előfordul, hogy a háziasszonynak legalább kétféle fogást kell készítenie, egy húsmentes és egy húsos ételt. Ugyanakkor nagy segítség számukra, hogy ma már könnyebben beszerezhetők a vegetáriánus ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagok. A bioboltok, nagykereskedések, és a szupermarketek polcain széles választék várja a vásárlókat, a piacokon pedig hazai és egzotikus zöldségek és gyümölcsök közül választhatnak.

De különleges alapanyagok nélkül is remek ételeket készíthetnek tésztából, sok zöldséggel. Bátran válassza a spenótot, a brokkolit, a paprikát, ezeket szinte egész évben frissen is beszerezheti. De a fagyasztott zöldség is kiváló alapanyag, főleg, ha már darabolva, konyhakészen megvásárolja. Ezekből gyorsan elkészül a remek vacsora.

Brokkolis spagetti parmezánnal

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg durum spagetti, 50 dkg brokkoli, 1 fej vöröshagyma, 40 dkg sampinyon, 2 paradicsom, 1 ek. olaj, 1 dl főzőtejszín (20 százalékos), 5 dkg reszelt parmezán sajt.

Elkészítés:

1. A spagettit a csomagolásán olvasható utasítás szerint bő sós vízben megfőzzük. A brokkolit megtisztítjuk, rózsákra szedjük, megmossuk, és enyhén sós vízben kb. 8 perc alatt megfőzzük (de ne túl puhára!).

2. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A gombát megtisztítjuk (mosni nem kell, elég konyhai törlőkendővel áttörölni), majd felszeleteljük. Az olajon megpároljuk a hagymát, rádobjuk a felaprított gombát, összesütjük. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a tejszínnel. Összeforraljuk. A paradicsomot megmossuk, cikkekre vágjuk, és a brokkolival együtt a raguba keverjük. Összeforraljuk.

3. A tésztát leszűrjük, lecsepegtetjük, összeforgatjuk a zöldséges mártással. A tetejére parmezánt szórunk. Ez az étel különösen javasolható testsúlycsökkentő étrendbe, cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri problémák esetén.

1 adag: 429 kcal





25 dkg durum spagetti, 50 dkg brokkoli, 1 fej vöröshagyma, 40 dkg sampinyon, 2 paradicsom, 1 ek. olaj, 1 dl főzőtejszín (20 százalékos), 5 dkg reszelt parmezán sajt.

Elkészítés:

1. A spagettit a csomagolásán olvasható utasítás szerint bő sós vízben megfőzzük. A brokkolit megtisztítjuk, rózsákra szedjük, megmossuk, és enyhén sós vízben kb. 8 perc alatt megfőzzük (de ne túl puhára!).

2. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A gombát megtisztítjuk (mosni nem kell, elég konyhai törlőkendővel áttörölni), majd felszeleteljük. Az olajon megpároljuk a hagymát, rádobjuk a felaprított gombát, összesütjük. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a tejszínnel. Összeforraljuk. A paradicsomot megmossuk, cikkekre vágjuk, és a brokkolival együtt a raguba keverjük. Összeforraljuk.

3. A tésztát leszűrjük, lecsepegtetjük, összeforgatjuk a zöldséges mártással. A tetejére parmezánt szórunk. Ez az étel különösen javasolható testsúlycsökkentő étrendbe, cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri problémák esetén.

1 adag: 429 kcal Spenótos lasagne sajttal Hozzávalók 4 személyre:

12 lasagne durum tésztalap (20 dkg), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 50 dkg leveles spenót, 1 csipet reszelt szerecsendió, 2 konzerv darabolt paradicsom, 15 dkg félzsíros sajt.

Elkészítés:

1. A tésztalapot a csomagolásán olvasható utasítás szerint előkészítjük, ha szükséges, megfőzzük. Közben a hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A spenótot megtisztítjuk, leöblítjük.

2. Az olaj felét felforrósítjuk, a fokhagymát megfuttatjuk rajta. Hozzáadjuk a spenótot, annyi vízzel, ami a levelein maradt, megpároljuk, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Másik serpenyőben a maradék hagymát megpirítjuk a maradék olajon, ráöntjük a paradicsomot a levével együtt, és pár percig forraljuk. Sózzuk, borsozzuk.

3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Tűzálló tál alját megkenjük paradicsommártással. Belefektetünk egy réteg tésztát, rákenünk egy réteg spenótot. Megszórjuk kevés sajttal. Újabb adag tészta, majd paradicsom, tészta, spenót és sajt következik. Befedjük a maradék tésztával, ráöntjük a maradék paradicsomot, és megszórjuk a sajttal. A sütőben15-20 percig sütjük, amíg a sajt megpirul.

1 adag: 367 kcal Zöldséges metélt Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2 paradicsom, 1 zöldpaprika, 20 dkg zöldborsó (fagyasztott), 1 konzerv morzsolt kukorica, 3 ek. olaj, 1 ek. felaprított petrezselyem, 25 dkg metélt tészta, 15 dkg reszelt sajt.

Elkészítés:

1. A zöldségeket megtisztítjuk, apróra vágjuk. A kukoricát lecsepegtetjük. A hagymát 2 ek. olajon üvegesre pirítjuk. Rátesszük a répát, paradicsomot, paprikát, borsót, és kevés vizet (vagy zöldséglevest) aláöntve puhára pároljuk. A végén belekeverjük a kukoricát is. Sóval, borssal, a petrezselyemmel ízesítjük.

2. A tésztát enyhén sós vízben, a csomagoláson előírt idő alatt (al dente) megfőzzük, leszűrjük.

3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Tűzálló tálat kikenjük olajjal, a tésztát és a zöldségragut összeforgatjuk benne. Megszórjuk a sajttal, a sütőben néhány perc alatt jól átforrósítjuk, azonnal tálaljuk.

1 adag: 620 kcal-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.