Orosházán több magyar szakmai befektetőcsoport elhatározásával épül az a víziszárnyas-feldolgozó üzem, ahol éves szinten összesen 1,5 millió hízott libát és kacsát dolgoznak fel. A Pannon Fine Food Kft. gyárigazgatójával, professzor dr. Turcsán Zsolttal a helyszínen beszélgettünk. Látva
a kivitelezők aktivitását, a már üzemelő 500 tonnás kapacitású hűtőházat, kíváncsiak voltunk, hogy haladnak az üzemben. Megtudtuk, a Franciaországból és más nyugat-európai országokból vásárolt korszerű berendezések beszerelését végzik ezekben a hetekben.
– A Pannon Fine Food Kft. új élelmiszer-feldolgozó gyára 109 dolgozó foglalkoztatására nyert munkahelyteremtő pályázati forrást. Ha elérjük a csúcskapacitást, akkor üzemünkben meghaladhatja majd a foglalkoztatotti létszám a kétszázat is. De addig még sokat kell dolgoznunk azért, hogy a biztonságos, minőségi termelés alapjait megteremtsük. Ha elkezdjük a próbavágásokat, ha a próbaüzem időszaka alatt mindent sikerül beállítanunk, és valamennyi rizikófaktort sikerül kiiktatnunk, akkor nagy biztonsággal mondhatjuk el, hogy gyárunk teljes kapacitással üzemelhet. Utóbbi kifejezéssel is csínján kell bánnunk, hiszen azt befolyásolják majd
a piaci viszonyok, a termeltetés – fogalmazott az igazgató, aki elárulta, egy hideg- és egy melegbontó vonaluk lesz, a különböző vevői igények minél teljesebb kielégítése érdekében.
– A piaci igényekre reagálva igyekeztünk a legmodernebb technológiákat alkalmazni, amely a baromfifeldolgozó ágazatban világviszonylatban is ritka – hangsúlyozta a gyárigazgató, aki a részletekbe is beavatott.
– Beállítunk egy nagynyomású sterilezőberendezést. Közép-Kelet-Európában egyedül mi alkalmazzuk majd az úgynevezett hpp (high pressure processing) technológiát. Ha magas nyomáson kezeljük a terméket (6000 bar/3 perc), akkor a kórokozók (lisztéria, szalmonella) elpusztulnak.
Az általunk gyártott áruféleség eltarthatóságának ideje ezzel az eljárással többszörösére növekszik. Így olyan piacokra is bejuthatunk (tengerentúli és skandináv országok), ahol eddig magyarországi cég a portékájával nem volt képes megvetni a lábát. Alkoholos fagyasztás alkalmazását is tervezzük. Ez a technológia Japánban bevált, előszeretettel használják: sejtkárosodás nélküli átfagyást tesz lehetővé.
A beruházás saját tőke bevonása mellett két pályázati forrás (élelmiszeripari gépbeszerzési, illetve munkahelyteremtő pályázat), valamint növekedési hitelprogram igénybevételével valósul meg. Az orosházi üzem árualapját Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyei termelők által előállított hízott liba és kacsa adja, ezzel biztosítva a térség kistermelőinek hosszú távú megélhetési lehetőségét.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.