NESZMÉLY A megye történelmi borvidékén, a Szöllősi Pincészet területén még nemzeti ünnepünk előestéjén véget ért az Irsai-szüret. Szöllősi Mihály, az országos hírű borász 3 hektárról az úgynevezett szűztermést szedte le. Az új telepítésű szőlők első termőévükben 60 százalékos termést adnak. Szöllősiéknél 40 mázsát hektáronként. A borászatnak az idén mintegy 15 hektárnyi új telepítésű szőlője fordult termőre. A szürke rothadástól és a lisztharmattól eddig megvédték a fürtöket. A pincészet ültetvényein jövő héten indul a „valódi” szüret: a Zenittel és a Cserszegi fűszeressel.
A Hilltop Neszmély Borászat birtokán is az Irsaival kezdtek. Hektáronként 9-10 tonnásak a hozamok. A bogyók, a must cukorfoka 15-16 körül alakult. Ennél a fajtánál ez nem lényeges, tudtuk meg Kamocsay Ákostól, a birtok ismert főborászától. Az Irsai Olivérnél a savak „döntenek”, hogy üde, friss és gyümölcsös lesz-e a bor.
Az igazi szüret szeptemberben indul. Addig a környékbeli gazdák az időt szuggerálják. Száraz, meleg vénasszonyok nyarában reménykedve. A kiváló szakember megemlítette, hogy a párás, langyos időjárás megnöveli a peronoszpóra megjelenésének veszélyét.
A borvidék szívében – a dunaszentmiklósi Kősziklás Borászatban – az Irsai szedésének kezdetét a fürtök pH-jához és a savtartalomhoz igazítják. A must cukorfoka egyébként 16 százalékos. A savtartalom literenként 7 gramm, míg a pH, amely a szemek érettségi állapotára utal, 3,2 gramm. Amennyiben magas a must cukorfoka, „eléghetnek” a savak, és nem maradnak meg az erre a borra jellemző illatok, zamatok, állítja Béger Ákos borász-tulajdonos. Hektáronként 8 tonnás a termés, és 100 kiló szőlőből mintegy 70 liter mustot préselnek ki, abból pedig 60 liter újbor „születik.” A fajta jól bírta a sok esőt is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.