A francia ragout eredetileg étvágygerjesztő fogást jelentett. A ragouter szóból ered, aminek jelentése: fokozni az étvágyat. A ragu sűrű, pikáns húsétel, amiben az egyforma kockákra vágott alapanyagok sűrű szaftos étellé főnek. A hús csakis kockákra vágva kerülhet bele, pirospaprika nincs benne, annál inkább sok zöldség. A főzés végén tejszínnel vagy tejföllel teszik krémessé. A húst nem kell lepirítani (mint a pörköltnél), hanem a fűszeres lében főzik puhára.
Ha szeretjük a pörköltet, de már kicsit unjuk, ajánljuk helyette a ragut. Egyszerű, mindenféle húsból, halból készíthető, változatosan tálalható. Arra kell figyelni, hogy ne csíkokra vágjuk az alapanyagokat, mert akkor tokányt készítünk. A húsmentes változathoz válasszuk a gombákat – erdei is lehet.
Remek ez a fogás akkor is, ha nem tudunk választani a leves és a főétel között. Ha bővebb lével főzzük, tálaljuk egy szelet kenyérrel, és így tökéletes leves.
Ha inkább második fogásként tennénk az asztalra, akkor főzzük sűrűre, köretként pedig adjunk mellé főtt tésztát, rizst. Igazán jó választás.
30 dkg borjúhús, 5 dkg hagyma, 10 dkg sárgarépa, 15 dkg gesztenye, 2 ek. olaj, 1 dkg liszt, 0,5 dl konyak, 1 dl tejszín, 1 ek. vágott petrezselyem.
Elkészítés:
1. A gesztenye héját a domború felén bevagdossuk, fél órát főzzük, leszűrjük, még melegen meghámozzuk. A héj alatti finom hártyaréteget is leszedjük (kapható előfőzött gesztenye is).
2. Közben a húst megmossuk, leszárítjuk, kis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A répát meghámozzuk, megmossuk, kisebb kockákra daraboljuk. A gesztenyéket ketté-négybe vágjuk.
3. Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a hagymát, majd rátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, kevés vizet öntünk alá, és lefedve 20 percen át pároljuk. Ha kell, pótoljuk a vizet.
4. Amikor félig puha a hús, rátesszük a répát és a gesztenyéket. Borsozzuk, és lefedve tovább pároljuk még 10-15 percig. Ha kellően puha a hús, megszórjuk a liszttel, elkeverjük, és 5-6 dl vizet öntünk rá. Jól összeforraljuk, ha szükséges sóval, borssal utána ízesítünk. Amikor kiforrt, beleöntjük a konyakot és a tejszínt, megszórjuk a petrezselyemmel, elkeverjük, majd azonnal tálaljuk.
1 adag: 272 kcal
30 dkg borjúhús, 5 dkg hagyma, 10 dkg sárgarépa, 15 dkg gesztenye, 2 ek. olaj, 1 dkg liszt, 0,5 dl konyak, 1 dl tejszín, 1 ek. vágott petrezselyem.
Elkészítés:
1. A gesztenye héját a domború felén bevagdossuk, fél órát főzzük, leszűrjük, még melegen meghámozzuk. A héj alatti finom hártyaréteget is leszedjük (kapható előfőzött gesztenye is).
2. Közben a húst megmossuk, leszárítjuk, kis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A répát meghámozzuk, megmossuk, kisebb kockákra daraboljuk. A gesztenyéket ketté-négybe vágjuk.
3. Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a hagymát, majd rátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, kevés vizet öntünk alá, és lefedve 20 percen át pároljuk. Ha kell, pótoljuk a vizet.
4. Amikor félig puha a hús, rátesszük a répát és a gesztenyéket. Borsozzuk, és lefedve tovább pároljuk még 10-15 percig. Ha kellően puha a hús, megszórjuk a liszttel, elkeverjük, és 5-6 dl vizet öntünk rá. Jól összeforraljuk, ha szükséges sóval, borssal utána ízesítünk. Amikor kiforrt, beleöntjük a konyakot és a tejszínt, megszórjuk a petrezselyemmel, elkeverjük, majd azonnal tálaljuk.
1 adag: 272 kcal Sertésraguleves savanyú uborkával Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg sárgarépa, 5 dkg hagyma, 30 dkg sertéshús, 10 dkg savanyú uborka, 3 ek. olaj, ízlés szerint erőspaprika-krém,
1 dl tejföl, 1 ek. liszt, 1 dl uborkalé, 1 ek. vágott petrezselyem.
Elkészítés:
1. A húst megtisztítjuk, megmossuk, és apró kockára vágjuk. A répát meghámozzuk, és az uborkával együtt vékonyan felkarikázzuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a hagymát, rátesszük a húst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sóval, csípős paprikakrémmel ízesítjük, ráöntünk 2 dl vizet, és lefedve pároljuk. Ha kell, pótoljuk a vizet.
3. Amikor már majdnem puha a hús, beletesszük a répát és az uborkát, majd öntünk bele még annyi vizet, hogy 1 liter legyen benne. Kíméletesen főzzük, amíg kellő puha lesz a hús és a zöldség.
4. Simára kikeverjük a tejfölt, a lisztet és az uborkalevet, kevés forró levest merünk hozzá, majd behabarjuk vele a levest. Kiforraljuk, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, és tálaljuk.
1 adag: 399 kcal Bárányraguleves Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg báránycomb, 1 nagyobb sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 fej vöröshagyma, 4 ek. olaj, 1 ág rozmaring, 15 dkg gomba, 1 dl tejföl.
Elkészítés:
1. A húst megmossuk, és kis kockákra daraboljuk. A répákat meghámozzuk, megmossuk, vastagabb szeletekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk.
2. Nagyobb edényben felmelegítjük az olajat, és megfuttatjuk rajta a hagymát. Rátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és kevés víz hozzáadásával, letakarva 30-40 percig pároljuk, ha szükséges, pótoljuk a vizet.
3. Amikor a hús majdnem puha, hozzáadjuk a répákat, még 10 percig pároljuk, majd felengedjük kb. 1 liter vízzel, és felforraljuk.
4. Közben felaprítjuk a rozmaringot. A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Amikor forr a leves, beletesszük a rozmaringot, a gombát, és a kikevert tejfölt. Kíméletesen főzzük 4-5 percig, majd tálaljuk.
1 adag: 490 kcal-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.