BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már szedik a krumplit, tányérra vele

Minden ételhez válasszuk a megfelelő fajtájú burgonyát. Más kell a püréhez, más a salátába, és más a rakottasokhoz is

A dél-amerikai Andok-hegység hidegebb tájain a kukorica helyett az indiánok fő tápláléka a burgonya volt. Az 1560-as években került spanyol területekre, onnan Angliába, és a 18. század végére terjedt el Európában. Rengeteg fajtája létezik, de nem mindegy melyiket választjuk! Minden ételhez a legmegfelelőbbet vásároljuk. Ma már a legtöbb csomagoláson megtaláljuk a leírást. Érdemes hallgatni rá, hogy jól sikerüljön az ebéd vagy a vacsora. Ha odafigyelünk, megtapasztaljuk a különbséget. A Cherie, a Somogyi sárga kifli nem szétfővő fajta, ebből legyen a burgonyasaláta.

Az Aladin, Amorosa, Claret, Kleopatra, Desireé, Impala, Kondor, Laura, Pannónia, Red Scarlet. kissé szétfövő, kissé szappanos vagy kissé lisztes, közepesen finom textúrájú. Remek hasábburgonya-alapanyag és rakottasokhoz is ajánljuk. Az Agria, Góliát, Karlena, Kánkán, Rioja, Solara szétfövő fajta, laza szerkezetű, lisztes, éppen ezért burgonyapürét, chipset készítsünk belőle. Burgonyás tészták (például gombóc) alapanyagaként a legtökéletesebb választás.

Töltött krumpli

Hozzávalók 4 személyre:

8 nagyobb burgonya, 5 dkg húsos szalonna, 1-1 piros és sárga húsú kaliforniai paprika, 4 szál zöldhagyma, 2 szál sárgarépa, 10 dkg spenótlevél, 1 ek. olívaolaj, 2 dl tejföl (12%-os), 4 kk. mustár, 1 csipet szerecsendió.

Elkészítés:

1. A burgonyát megmossuk, enyhén sós vízben nem túl puhára főzzük. Ha kihűlt, meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, és a belsejét kikaparjuk.

2. A szalonnát kis kockákra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, apróra daraboljuk. Serpenyőben, a forró olívaolajon roppanósra pirítjuk a szalonnát. Rádobjuk a zöldségeket – a spenótot kicsit később adjuk hozzá. Beleszórjuk a burgonya kikapart belsejét is, és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.

3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A burgonyáknak kicsi talpat vágunk. Mindegyiket gazdagon megtöltjük a zöldségkeverékkel, és hőálló tálban néhány percre a sütőbe tesszük, hogy kissé átmelegedjen.

4. Közben a tejfölt kikeverjük a mustárral és a durvára tört borssal, megsózzuk, és a burgonyára locsolva tálaljuk.

1 adag: 360 kcal





8 nagyobb burgonya, 5 dkg húsos szalonna, 1-1 piros és sárga húsú kaliforniai paprika, 4 szál zöldhagyma, 2 szál sárgarépa, 10 dkg spenótlevél, 1 ek. olívaolaj, 2 dl tejföl (12%-os), 4 kk. mustár, 1 csipet szerecsendió.

Elkészítés:

1. A burgonyát megmossuk, enyhén sós vízben nem túl puhára főzzük. Ha kihűlt, meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, és a belsejét kikaparjuk.

2. A szalonnát kis kockákra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, apróra daraboljuk. Serpenyőben, a forró olívaolajon roppanósra pirítjuk a szalonnát. Rádobjuk a zöldségeket – a spenótot kicsit később adjuk hozzá. Beleszórjuk a burgonya kikapart belsejét is, és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.

3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A burgonyáknak kicsi talpat vágunk. Mindegyiket gazdagon megtöltjük a zöldségkeverékkel, és hőálló tálban néhány percre a sütőbe tesszük, hogy kissé átmelegedjen.

4. Közben a tejfölt kikeverjük a mustárral és a durvára tört borssal, megsózzuk, és a burgonyára locsolva tálaljuk.

1 adag: 360 kcal Krumplisaláta sült csirkemellel Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg burgonya, 4 szál zöldhagyma, 1 dl erős húsleves, kockából, 1 ek. mustár, 4 ek. olaj, 2 ek. fehérborecet, 60 dkg csirkemellfilé, 2 ek. vaj, 10 dkg leveles saláta, 10 dkg uborka, 10 dkg paradicsom, 2 ek. friss csíra.

Elkészítés:

1. A burgonyát megtisztítjuk, sós vízben megfőzzük. A hagymát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. A levest felmelegítjük. Összekeverjük a mustárt 2 ek. olajjal, sóval, borssal, ízesítjük, ráöntjük a levest. Belekeverjük a hagymát és az ecetet. A burgonyát leszűrjük, felkarikázzuk, és még melegen ráöntjük a fűszeres levet. Hagyjuk kihűlni.

2. A csirkemellet megmossuk, leszárítjuk, sózzuk és borsozzuk. A maradék olajat bevonatos serpenyőben felforrósítjuk, húst kíméletesen sütni kezdjük benne, majd elkészülte előtt rátesszük a vajat és levesszük a tűzről, pihentetjük.

3. A salátaleveleket leöblítjük, összetépkedjük, tányérra halmozzuk. Az uborkát, a paradicsomot megmossuk, vékony karikákra vágjuk, és összeforgatjuk a krumplival. A salátára halmozzuk, mellé tesszük a sült húst, amit meglocsolunk a szaftjával, és megszórjuk a csírával. Hideg sülttel is tálalhatjuk.

1 adag: 406 kcal Tejfölös burgonya kolbásszal Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg burgonya, 1 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 2 ek. vaj, 4 pár debreceni kolbász, 1 ek. olaj, tejföl a tálaláshoz.

Elkészítés:

1. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, vékony karikákra gyaluljuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. Összekeverjük a tejfölt, a reszelt sajtot, a fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük, majd az egészet ráöntjük a burgonyára, és elkeverjük.

2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk egy hőálló tálat, belesimítjuk a burgonyás keveréket, és a vajat a tetejére morzsoljuk. A sütőben 40 percig sütjük.

3. A kolbász megmossuk, leszárítjuk, bőrét spirálvonalban bevagdossuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a kolbászt körös-körül szép pirosra sütjük benne.

A kész burgonyát kivesszük, 5 percig pihentetjük. A kolbásszal frissen-forrón, a tejföllel meglocsolva tálaljuk.

1 adag: 440 kcal-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.