Cégvilág

Tervezd meg a vonatodat!

Interaktív vonattervező programmal csábítja a berlini Innotrans kiállításon a svájci Stadler Rail, amely bemutatkozik a nagysebességű vonatával és több ismert modelljeinek új változatával is.

Új vasúti járműcsodák és közlekedési megoldások bemutatására, a személyi és teherszállítás trendjeinek bemutatására nyílik mód a kétévente megrendezett, berlini Innotranson. A maga nemében a világ legnagyobb szakmai rendezvényének külső, bemutató területén a magyarországi FLIRT villamos motorvonatokat is szállító svájci Stadler Rail például háromféle járművel jelent meg: két, Szerbiának gyártott, alacsony padlós, villamos meghajtású FLIRT-tel, egy hasonló, németországi FLIRT-tel és egy fehéroroszországi, alacsonypadlós villamossal. A szerbiai állami Železnice Srbije 21, négykocsis járművet rendelt a svájci gyártótól nagysebességű elővárosi és regionális vonalaira. Az említett németországi rendelés a DB Regio AB-től származik 28, ötkocsis elektromos modellre, amelyek a Rhineland-Palatinate vonalon járnak majd, óránként akár 160 kilométert is megtéve. A Minszkbe szállított villamos azért kiemelendő, mert a Stadler legújabb innovációjából viszonylag egyszerű formatervezés mellett robusztus, szélsőséges időjárási viszonyok között is működő modell született. A jármű sok utas szállítására képes, alacsony és regionális forgalomra is bevethető.

Új, nagysebességű vonatjának egyelőre csak az 1:20-as modelljét hozta el a Stadler Berlinbe, a jármű most először látható ilyen széles közönség előtt. Az 1:1-es méretű változatból a svájci SBB rendelt néhányat nemzetközi, észak-dél irányú vonalaira. Szintén kicsinyített változatban látható a német fővárosnak gyártott metró prototípusa, amely a Stadler pankowi gyárában készül. Körbesétálható az Innotranson az oroszországi repülőtéri vasút az Aeroekszpressz számára gyártott KISS egy példánya, egy azeri megrendelésre készült háló személykocsi, és egy lengyelországi (Lodz) megrendelésre készült FLIRT is. Bemutatkozik ezen felül a cég szolgáltató részlege, amelynek Magyarországon Pusztaszabolcson működik egy egysége.

A Stadler egy interaktív területén felkínálja a látogatóknak, hogy megtervezhessék azt a vonatot, amelyik szerintük a legjobb. Érintőképernyős eszközzel módosíthatják a cég konstruktőrei által megadott eredeti méreteket, színeket, egyéb, fő jellemzőket.

InnoTrans Stadler vonat
Kapcsolódó cikkek