Cégvilág

Magyar gyógyszeripar: megtört a lendület

Hosszú idő óta a tavalyi volt az első év, amikor nem nőtt, hanem csökkent a magyar gyógyszercégek nettó árbevétele az egy évvel korábbihoz képest. A magyar gyógyszeripar, amely mindinkább exportból él, a beruházások területén is elveszítette a lendületét – nyilatkozta a Világgazdaságnak Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója

Ma már Magyarországon az alapellátásban minden második beteg magyar gyógyszerrel gyógyul, a magyar gyógyszeripar készítményeit a világ mintegy száz országában használják. Ennek ellenére a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) tagvállalatai életében először fordult elő, hogy az előző évhez képest nem nőtt, hanem 1,4 százalékkal, 996 milliárd forintról 982 milliárdra csökkent a nettó árbevétel – mondta lapunknak a MAGYOSZ igazgatója.

Ilku Líviától megtudtuk: 2013-ban tovább zsugorodott a hazai értékesítés árbevétele: a 2013-as évi 982 milliárd forintból mindössze 159 milliárd forintos tételt jelent. Továbbra, sőt egyre inkább igaz a Világgazdaság tavalyi Gyógyszeripari ágazati mellékletének azon megállapítása, amely szerint a magyar gyógyszergyártók jórészt exportból élnek.

Ezért is szomorú tény, hogy a vállalatok exportpiacokon realizált árbevétele – bár még mindig számottevő, 823 milliárd forint -, csupán két milliárd forinttal haladta meg az előző évit. Ez a növekedés is példátlanul alacsony a MAGYOSZ életében.

Az árbevétel-csökkenés ellenére tovább nőttek a K+F költségek: 2013-ban 68 milliárd forintot fordítottak erre a vállalatok, mert jól tudják: a gyógyszeripar versenyképességének alapja, jövőbeli sikereinek legfontosabb záloga az innováció. A beruházási költségek terén viszont a magyar gyógyszercégek elveszítették a lendületüket, visszaestek a 2010-es szintre: a 2011-es és 2012-es 80 milliárddal szemben 2013-ban már csak 61 milliárdot tettek ki. A magasan képzett munkaerő, a K+F-ben foglalkoztatottak száma az előző évhez hasonlóan, 2013-ban is csökkent, és lecsúszott a 2009-es szintre.

Az új gyógyszerek piacra lépése is veszített a lendületéből: 2013-ban csupán 136 új készítmény lett elérhetővé a betegek számára, azaz ez a szám is visszaesett, mégpedig a 2009-es év szintjére.

A MAGYOSZ vállalatok mindennek ellenére fontos tényezők maradtak a munkaerőpiacon: ez a mutató pozitív irányba mozgott az előző évihez képest: közel 14 ezer főt foglalkoztatnak a tagvállalatok. A növekedés oka, hogy megszaporodtak a gyógyszerbiztonságot segítő adminisztratív előírások, melyek humánerőforrás igénye magas – jelezte a szövetség igazgatója.

lendület gyógyszeripar
Kapcsolódó cikkek