Cégvilág

Mentőöv a Baumaxnak

Féltett műgyűjteményéhez nyúlt a Baumax-tulajdonos Essl család, hogy a hitelező bankjai segítségével két év alatt talpra állítsa a veszteséges hálózatot. A pestlőrinci áruházat év végén bezárja a cég.

Hétfőn a Christie''s londoni aukcióján 66 millió euróért kelt el a Baumax csoport tulajdonosa, az Essl család gyűjteményének negyven festménye. A Baumax ugyanis kis híján fizetésképtelenné vált törökországi és kelet-európai sikertelen terjeszkedési kísérletét követően. Idén, hogy megmentse cégét, a cégalapító, a 75 éves Karlheinz Essl felajánlotta teljes, mintegy hétezer darabból álló kortárs műgyűjteményét az osztrák államnak, de az ajánlatot elutasították – írta a New York Times.

Szeptemberben az osztrák Die Presse és Kurrier című lapok arról tudósítottak, hogy Essl jelzálog megállapodást kötött Hans Peter Haselsteiner építőipari mágnással egy új cég alapításáról, aki azután több mint 100 millió euróért vásárolta meg a műgyűjteményt nagyját. Legalábbis a Der Standard szerint Haseslsteiner cége, az SE Sammlungs GmbH a gyűjtemény 60 százalékát tartja kézben, Karlheinz Essl pedig 40 százalékot. A 100 millió euró pedig arra kellett, hogy pénzügyi segítséget nyújtson a Baumax csoportnak, amely az elmúlt évet 189 millió eurós veszteséggel zárta a Reuters szerint.

A magyar leányvállalat év végén bezárja XVIII. kerületi áruházát, mert – amint az áruházlánc lapunk kérdésére tájékoztatott, „lejár a bérleti szerződés, így januártól 14 áruházzal működik tovább a lánc. A Baumax visszavonulása Romániából, Bulgáriából és Törökországból nincs hatással Magyarországra”.

A Baumax ugyanis bejelentette, hogy nyolc áruházból álló bulgáriai leányvállalatát eladta a helyi Haedus befektetőcégnek. Júliusban a 15 romániai egységet vette meg a francia ADEO csoport, a legnagyobb európai barkácsáruház lánc. Áprilisban pedig hét törökországi egységét zárta be a Baumax. Ezek a lépések mind egy célt szolgálnak, azt, hogy kihúzzák a 2016 végéig. A Baumax, amely a többi európai lakásfejlesztési hálózathoz hasonlóan megszenvedte a kereslet csökkenését és a gazdasági pangást, 2016-ig szóló szerkezetátalakítási tervet dolgozott ki a hitelező Raiffeisen, az Erste Group és a Bank Austria együttműködésével.

Tavaly még 158 Baumax működött, közel felük Auszrtriában, a többi pedig térségünkben és Törökországban. Azonban az a terv született, hogy elengedik a török, román és bolgár piacot és a jövőben Ausztria mellett Csehországra, Szlovákiára, Magyarországra, Szlovéniára és Horvátországra koncentrál a menedzsment. Tegyük hozzá: egy új menedzsment.
A műgyűjtő és karitatív tevékenységéről széles körben ismert Essl család tavaly végre szembe nézett a tényekkel. Belátván, hogy egy nemzetközi kereskedelmi hálózat nem az ő műfajuk, úgy döntöttek, hogy átalakítják a vállalat vezetési struktúráját és szétválasztják a tulajdonosi, illetve a menedzsment feladatokat.

Az alapító fia, Martin Essl 30 évnyi cégvezetés után március 31-től a felügyelő bizottságban folytatja munkáját. Az új vezérigazgató, Michael Hürter áprilisi hivatalba lépése előtt Michael Seidel pénzügyi igazgató kezdte meg az átszervezést. Seidel januárban csatlakozott a céghez, korábban többek között a németországi Max Bahr vezetésében vett részt és több pénzügyi vállalkozásban is a kockázatvállalásért felelős vezetőként dolgozott.

Lépésváltás Magyarországon

Áprilistól megváltozhattak a magyar leányvállalattal kapcsolatos tervek, miután Michael Hürter, aki tavaly október végéig Baumax Magyarország Kereskedelmi Zrt. igazgatósági tagja volt, átvette a csoport irányítását. Februárban ugyanis a Baumax Magyarország még úgy tájékoztatta lapunkat, hogy „pillanatnyilag” sem áruháznyitásokat, sem bezárást nem terveznek. „Mivel sok hajdani Bricostore vásárlót sikerült megnyernünk, a tavalyi év stabil forgalmakat hozott” – tájékoztatott a legveszteségesebb magyarországi barkácslánc, amelynek vesztesége 3 milliárd forint fölött maradt.


vállalat áruház Baumax aukció
Kapcsolódó cikkek