Cégvilág

Nem jut uniós támogatáshoz a Hajdu

Inkubátorház-szerűen működő innovációs központ nyílt a Hajdu csoport ipari parkjában, illetve hozzá kapcsolódóan Romániában. A létesítmény a megújuló energia iparhoz kötődő vállalkozásokat segíti, így várhatóan a csoport egyik cégét is. A Hajdu fejlődését azonban nehezíti, hogy nem jut uniós támogatáshoz, annak Brüsszelben megszabott feltételei miatt.

Magyar-román együttműködésben létesült innovációs központ kezdte meg a működését a Hajdu csoporthoz tartozó, téglási ipari parkban, illetve a romániai oldalon, Fugyivásárhelyen. „A központok célja a megújuló-energiatermelés és felhasználás, valamint az ahhoz szükséges technológiák, berendezések bemutatása, népszerűsítése” – válaszolt lapunknak Novotni Lajos, a Hajdú-Bihar Megyei Gazdasági és Munkaadói Egyesület elnöke. A szükséges infrastruktúra- és épület-fejlesztést a Hajdú-Bihar Megyei Gazdasági és Munkaadói Szövetség végeztette el. A beruházás két éve, maga az építkezés tavaly júliusban indult, a projekt teljes zárása ez év októbere 31-én várható.

A központban olyan laboratóriumot alakítottak ki, és szereltek fel mérőműszerekkel, amelyben jól szemléltethetők a zöld technológiákkal történő energiatermelés számszerű mutatói, és a hagyományos megoldásokhoz viszonyított megtakarítási lehetőségei. Novotni Lajos példaként egy napkollektoros és napelemes megoldást emelt ki, amellyel használati melegvíz mellett, abszorpciós eljárással hűtőrendszer is működtethető, külső hálózati energia bevitele nélkül. A központ inkubátor-ház jelleggel kívánja támogatni a szakterület kkv-it.

A Hajdu csoport három cégéből elsősorban a Hajdu Hajdúsági Ipari Zrt. kíván élni az innovációs központ adta lehetőségekkel. A társaságnak ugyanis ma már a termelésében és értékesítésében is egyre nagyobb részt képeznek a megújuló energiákat is hasznosító, energiatakarékos berendezések, rendszerek. Termékei egyre több és újabb piacra jutnak el.

A fejlődés mindazonáltal nem könnyű, mivel a magyar cégek jelentős része – így a csoport tagjai sem – jutnak hozzá az uniós támogatásokhoz az EU Közép- és Kelet-Európát sújtó szabályai miatt. A pályázatok elbírálásához megadandó paramétereket ugyanis (létszám, árbevétel és mérlegfőösszeg) az EU szabályai szerint nem cégenként, hanem összesítve kell feltüntetni azonos tulajdonosi kör esetén. Így viszont túllépik az EU által megszabott méretbeli határokat elsősorban a létszám adatokból eredően, mivel a létszámhatár 250 fő. A Hajdu esetében a csoport két másik tagja, a Hajdu Autotechnika Ipari Zrt. és a Hajdu Infrastruktúra Szolgáltató Zrt. számai is figyelmbe veendők.

Az egyesület elnöke szerint nem szerencsés, hogy Brüsszel nincs tekintettel arra, hogy bizonyos tevékenységek még ma is nagyon munkaerő igényesek. E társaság komoly versenyhátrányba kerülnek riválisaikhoz képest amiatt, hogy nem kaphatnak uniós támogatást. Novotni Lajos úgy véli, célszerű lenne, ha a régió országai közösen lépnének fel Brüsszelben nagy munkaerő-igényű gyártást folytató cégek érdekében.

Erősítés az orosz piacon

A csoport kivitelén belül jelentős súlyú az oroszországi piac. Korábbi hírek szerint az ott tevékenykedő Hajdu Vosztok társaságtól a tavalyinál 20 százalékkal nagyobb eladás várható. A cég főként zöldenergiát hasznosító, indirekt forróvíztárolót értékesít. Az első fél évben már 15 százalékkal növelte a forgalmát, oroszországi piaci részesedése ebből a termékből 3 százalékos. Folyik az oroszországi szervizhálózat kiépítése is. A társaság Nyugat-Európában, helyi partnerekkel országonként egy-egy szervizt tart fenn, de Oroszországban többet alapít.


Hajdu
Kapcsolódó cikkek