Cégvilág

Olcsóbbak lettek a csomagok, folytatódott a leépítés a Magyar Postánál

A webáruházak vásárlói járhatnak jól a Magyar Posta és a Webox versenyével, hiszen így olcsóbb lehet a kézbesítés a csomagautomatákba. Mintegy 600 fővel csökkent az állami cég által foglalkoztatottak létszáma.

Már most árversenyt generált a csomaglogisztika piacán egy hónapja beinduló Webox, de a karácsonyi szezonra vélhetőleg még jobban járhatnak a webáruházak vásárlói. A jelenleg 35 csomagautomatával rendelkező Magyar Posta és az 56 terminált telepítő Webox árai talán a Vatera díjtáblázatában hasonlíthatók össze a legkönnyebben, hiszen az online piactérrel mindkét cég szerződést kötött. Eszerint az állami vállalat mindhárom súlykategóriában (2-től 20 kilogrammig) 140-200 forinttal mérsékelte az árait, így 690 és 1280 forintot kell fizetni a csomagautomatás kézbesítésért, míg a Webox a csomag súlyától függetlenül 749 forintért dolgozik. A Világgazdaság az új cégtől úgy értesült, hogy még októberben szeretnék lezárni az első ütemet, amely 80 csomagautomatából álló hálózatot jelent, a végleges hálózat előreláthatóan 300 automatából fog állni.

A karácsonyi főszezonra pedig a jelenlegi hatról (köztük van a piacvezetőnek számító Extreme Digital is) legalább kéttucatnyira szeretnék növelni a leszerződött webáruházak számát. Ebben még jelentősen vezet a Magyar Posta, hiszen már most negyven webshoppal állapodtak meg. A csomagautomata amúgy egy új lehetséges kézbesítési pont a vásárlóknak, fő előnye, hogy nem kell otthonra vagy a munkahelyre rendelni a csomagot, nem kell sorban állni vagy várni a futárra, hanem napközben bármikor felvehető a forgalmas helyszínekre (plázák, benzinkutak) közelébe telepített rekeszekből. Például a Magyar Posta legutóbb a Tesco áruházak mellé tette le az automatákat, míg a Webox legnagyobb lokációs partnere a Spar és az Agip, de szintén leszerződtek a Tescóval.

Az új cég az állami vállalat piacvezető pozícióját a közeljövőben még aligha veszélyezteti majd, hiszen három év alatt 4-5 százalékos piaci részesedést és évi 500 ezer feletti tranzakció számot szeretnének elérni. – Meghaladta a várakozásainkat a forgalom, elégedettek vagyunk az eddigi eredményekkel és a további partnerek, valamint folyamatos marketing kampány segítségével meredek növekedést remélünk – közölte lapunkkal a Webox. A lengyel InPost szállítja számukra a már jól bejáratott hardware és szoftver megoldásokat, továbbá stratégiai partnerként háttértámogatás fronton is segítségükre vannak. A magyarországi szolgáltatás elindítása az idén induló 80 gépre vonatkozóan 600-700 millió forintosos befektetést jelentett, mivel egy terminál hardverköltsége körülbelül 5 millió forint körül mozog. A telepítés és kiépítés költsége helyszíntől függően 200-300 ezer forint körül alakult.

A postahivatalok száma nem csökken, az állami vállalatnak stabilan mintegy 2700 hivatala van országszerte, csak az ingadozik, hogy ebből mennyi a saját és mennyi az alvállalkozási üzemeltetésű szolgáltatóhely. A munkavállalók létszáma azonban folyamatosan apad, ez történt a harmadik negyedévben is. A Magyar Posta kimutatása szerint a foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma 30731 volt ebben az időszakban, ők összesen 16,2 milliárd forintot kerestek. Mintegy hatszáz embernek szűnhetett meg a munkaviszonya, hiszen a második negyedévben még 31322-en dolgoztak a vállalatnál. Csökkentek a kiadások is, hiszen ez az utóbbi létszám még összesen 18,1 milliárd forintot vihetett haza.

Gumicsizmát kerestek a legtöbben

Szeptemberben sajnos nem volt túl meleg és rengeteget esett az eső is, ez a keresőszavakon is látszik, hiszen a legtöbben gumicsizmára kerestek a Vaterán, de megjelent a cserépkályha is a kulcsszavak között – közölte weboldalán az online piactér. A márkák iránti érdeklődés továbbra is magas, a legtöbben a most divatos Nike Air Max 90-es cipőt keresték. A kanapé, a kerékpár, a szekrény és a lego is állandó szereplője a top10-es kulcsszavas listának, a legtöbbet licitált alkategória pedig a női ruházat. A márkák között a Nike mellett az Adidas és a Converse a legnépszerűbb.


posta Webox
Kapcsolódó cikkek