BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vietnamba és Máltára is szállítanak

Mitől lesz jó a pálinka? Kitűnő minőségű gyümölcs, profi berendezés és hozzáértő főzőmester szükséges hozzá. Ilyen egyszerű a titok nyitja. Vagy legalábbis annak tűnik

Ha valaki, hát Bolyhos Zoltán, az újszilvási Bolyhos és Fia Bt. ügyvezetője tisztában van vele, miként készül az igazán finom pálinka. A család immár húsz esztendeje, 1994 óta foglalkozik pálinkafőzéssel. A 600 milliós forgalmú, 20 embernek munkát adó vállalkozás évente 200 tonna gyümölcsöt dolgoz fel, s ebből 140 ezer liter 50 fokos pálinkát állít elő. Amint az elmúlt években felhalmozott oklevelek, elismerések garmadája bizonyítja, nem is akárhogyan.

Többéves tapasztalat és régi családi receptek alapján jött létre a Bolyhos ágyas pálinka, amely kizárólag jó minőségű, érett, egészséges, magas cukortartalmú gyümölcsből, az országban egyedülálló technológiai eljárással készül. A családfő által szabadalmaztatott aszaltgyümölcs-ágyon érlelt, tiszta aromájú, kellemes ízű, hungarikumként is elfogadott pálinka hat hónapig tartályokban érlelődik. Ezt követően, a palackozás során, a pálinka fajtájával megegyező, saját készítésű aszalt gyümölcsöt tesznek az üvegekbe, majd erre töltik a pálinkát, amit további három hónapig érlelnek.

Kezdetben bérfőzéssel foglalkozott a családi tulajdonú vállalkozás, majd amióta Újszilváson 2003-ban felépítettek egy új, az uniós előírásoknak megfelelő pálinkafőzdét, palackozót és gyümölcsaszalót, kereskedelmi főzést is végeznek. Az otthoni főzés lehetősége kissé átformálta ugyan a piacot, összességében azonban számukra inkább nyereséget hozott.

– Az adómentes pálinkafőzés lehetősége gyorsan népszerűvé vált – szögezi le Bolyhos Zoltán. – A legtöbben azonban nem kezdenek bele otthon, inkább elhozzák bérfőzésre. Éves szinten mintegy 60-70 ezer liter pálinkát állítunk elő így megrendelésre. Emellett a saját termékeinkből is ki tudjuk termelni azt az árbevételt, amely a korábbi években jellemző volt.

A cég híres arról, hogy újabb és újabb gyümölcspárlatokat kísérletez ki. Ezek közül az egyik legnépszerűbb mostanában az ágyas cigánymeggy, illetve a kajszi. Előbbi három-, utóbbi ötcsillagos minősítést érdemelt ki nemrégiben a Földművelési Minisztérium pályázatán, s bekerültek a Pálinkakiválóságok könyvébe. A mostani eredmény rangját mutatja, hogy egy-egy főzde legfeljebb három termékkel indulhatott, s ezek közül országszerte összesen 18 pálinka nyerte el az ötcsillagos minősítést.

Bolyhosék először 2001-ben vettek részt termékeikkel nemzetközi pálinkafesztiválon, ahol már első alkalommal is a legmagasabb elismerésekben részesültek. Azóta lényegében nem volt olyan rangos verseny, ahonnan üres kézzel tértek volna haza. Szinte már minden lehetséges címet elnyertek, a Kiváló Magyar Élelmiszertől a Magyarország legjobb pálinkáján keresztül a világkupa-győzelemig, 2012-ben az év kereskedelmi pálinkafőzdéje címet is megkapták.

A piacon azonban legalább olyan népszerű a Bolyhos pálinka, mint a különböző versenyeken. Mivel a lehetőségek száma véges, újabb ízeket már rendkívül nehéz lenne kiötölni, így a vállalkozás az utóbbi időben inkább a csomagolás, palackozás tekintetében újít. Mindenesetre nem csak hazánkban, de a határokon túl is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

– Korábban úgy gondoltam, a környező országokban mutatkozunk be elsőként az exportpiacon, ám egészen másként alakult – mondja a cégvezető. – A kapcsolatoknak köszönhetően előbb Ausztráliába jutott el egy kisebb tétel a termékeinkből, majd Vietnamba is elkezdtük szállítani a Bolyhos pálinkát. Jelenleg Egyesült Államok-beli partnerrel folynak a tárgyalások, de ha minden a terveink szerint alakul, hamarosan Angliában és Máltán is kaphatóak lesznek az általunk forgalmazott italok.

A vállalkozás az elmúlt évek során pályázati segítséggel 80 millió forintot fordított technológai fejlesztésre. Nemrégiben adták át rendeltetésének azt a 38 kW-os naperőművet, amely a gyümölcsfeldolgozó csarnokot látja el energiával. Az utóbbi esztendők beruházásainak köszönhetően már csoportokat is tudnak fogadni, hiszen kialakítottak egy pálinkakóstoló részleget, illetve egy kis múzeumot is berendeztek, amelyben természetesen szintén a pálinka mutatkozik be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.