Cégvilág

Az európaiak negyede rákbetegségben hal meg

Az európaiak negyede valamilyen rákbetegségben hal meg, a legtöbb áldozatot a tüdő- és a gyomor-bélrendszeri daganatok szedik, amelyekben Magyarország továbbra is a kétes első helyen áll – derül ki az Eurostat friss jelentéséből.

Az elmúlt több mint tíz évben az összhalálozás enyhén, 0,5 százalékkal csökkent ugyan az öreg kontinensen, de daganatos megbetegedésben 6,3 százalékkal többen haltak meg 2011-ben, mint az ezredfordulón, már csaknem 1,3 millióan.

A rák a férfiakat tizedeli jobban, három évvel ezelőtt 718 ezren vesztették az életüket ennek következtében, míg ugyanakkor 563 ezer nő halt meg daganat miatt. A 65 évnél fiatalabbak körében már az összes halálozás 31,7 százalékáért volt felelős valamilyen rákbetegség, míg az ennél idősebbek körében „csak” 23,8 százalékos volt ez az arány.

A legtöbb áldozatot, 266 ezer emberéletet a tüdőrák oltotta ki 2011-ben, a második helyen 155 ezer halálozással a gyomor-bélrendszeri daganatok szerepeltek, a harmadik még mindig a mellrák, ami 96 ezer nő halálát okozta, majd a hasnyálmirigy-rák következik 78 ezer, illetve a prosztatarák 73 ezer halálesettel.

Az általános rákhalálozás tekintetében a magyar adatok nem kiemelkedően rosszak: míg az EU-28-akban a daganatos megbetegedések okozták az összes halálozás 26,3 százalékát, nálunk a 25,4 százalékáért voltak felelősek. Magyarországon is magasabb volt ugyanakkor ez az arány a 65 évnél fiatalabbak körében, 36,5 százalékos, míg a 65 évesnél idősebbeknél „csak” 21,3 százalék.

A két vezető daganatos aránya ugyanakkor nálunk a legmagasabb: az összes rákhalálozás 26,1 százalékát okozta tüdő-, míg 15,5 százalékát gyomor-bélrendszeri rák. (Az előbbi az EU-28-akban a daganatos halálozás 20,8, az utóbbi 11,9 százalékáért volt felelős átlagosan.)

rák daganat Eurostat
Kapcsolódó cikkek