Cégvilág

Lenne miből kártalanítani

A 2015-ös szezonra igazolt kaució összege alapján Neckermann, IBUSZ és Kartago Tours a sorrend a hazai utazási irodák mezőnyében. A nem charterezők között a Fehérvár Travel növelte az előnyét

Eddig is messze a Neckermann rendelkezett a legnagyobb vagyoni biztosítékkal az utazási irodák közül, de 2015-ben még inkább elszakadhat a cég a mezőnytől, ugyanis a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által vezetett nyilvántartás szerint 2,3 milliárd forintról 3 milliárd forintra emelték a kaució összegét. A mintegy 1200 utazási irodának elvileg október 31-ig kellett igazolnia a kauciót a hivatal felé.

A november 17-én frissített lista szerint jövőre egyelőre mintegy tucatnyian vállalkoznak majd charteres utazásszervezésre, az általuk 2015-re igazolt kaució mértéke pedig alig haladja meg a 6 milliárd forintot. Ezek a számok még változhatnak, hiszen a hatóságnál még javában tart az adatok feldolgozása.

A végleges adatok így csak 2015 januárban állnak majd rendelkezésre, de az szinte biztos, hogy a 2013-as szintet nem éri el a piac, amikor 24 cég vállalkozott charteres utazásszervezésre 9 milliárd forintos kaucióval. Ennek egyik fő oka, hogy a tunéziai és az egyiptomi válság miatt még 2013 nyarán becsődölt a Best Reisen, amely a második legnagyobb, 1,2 milliárd forintos kaucióval rendelkezett. Ez is jól mutatja, hogy nincs összefüggés a kaució összege és az adott iroda biztonságos működése között.

A charterező cégeknek a magasabb kockázat nyomán 20 százalék a kaució, de minimum 20 millió forint. A lista első három helyének sorrendjében nem történt változás. A Neckermann mögött az IBUSZ a második 1 milliárd 50 millió forinttal (idén is ennyi volt, 2013-ban pedig ötödikek voltak 800 millió forinttal), a harmadik pedig a Kartago Tours maradt szintén változatlanul hagyott kereken 1 milliárd forintos letéttel.

„Idén 30 százalékkal növekedett a forgalmunk, főleg az arab országok voltak népszerűek” – mondta lapunknak Füri Mihályné, a Kartago igazgatója. Az iroda profitálhatott leginkább a Best Reisen csődjéből, ugyanis szintén Egyiptom tartozik a fő ajánlatai közé, de bíztak a tunéziai piacban is. Az eddig negyedik, ötödik helyen álló Green Travel és Unitravel kauciója nem ismert. Szintén marad a charterpiacon az Anubis (383 millió forintos biztosítékkal), a Budavár Tours és az Apollon is. A biztosíték összegéből kell fedezni az utazás megkezdése után hoppon maradt utasok, valamint a kényszerű kint tartózkodás költségeit. A fennmaradó összegből pedig kártalanítják az egyéb jogosultakat.

A nem chartereztető utazásszervezőknél 12 százalék a biztosíték, itt még alaposan változhat a sorrend, hiszen az MKEH listáján még nincs adat például a Tensi, a Vista és a Weco kauciójáról sem. A Fehérvár Travel első helye azonban vélhetően nem forog veszélyben, ugyanis vagyoni biztosítéka 636 millió forintról 720 millió forintra nőtt. Jelenleg az OTP Travel a második 282 millió forinttal, míg a harmadik a Haris 120 millió forinttal. Jelentősen Hátrébb szorul viszont a Pegazus-Sport, hiszen 100 millió forintról 27,6 millió forintra vette vissza a letétet. Még 2010-ben 18 milliárd forint volt az összesített biztosíték, 2011-re történt egy hárommilliárd forintos csökkenés, azóta állandósult a 14-15 milliárd forintos szint. Ez 2015-ben is meglehet, köszönhetően főleg a Neckermann 700 millió forintos emelésnek.

Lassan növekszik a charterpiac

„Idén eddig tíz charter-társaság járt nálunk a Freebird Airlines-tól a Travel Service-ig” – mondta lapunknak Hardy Mihály. A Budapest Airport kommunikációs vezetője hozzátette: ez az utasforgalom mintegy 4 százaléka. Az idei növekedés 4 százalékos ezen a piacon, miközben a reptér teljes forgalma 7-7,5 százalékkal növekedett, tehát lassabb, mint a hagyományos és a low-cost szektorban. A debreceni repülőtérről Törökországba, Bulgáriába és Görögország két szigetére több mint tízezer utast vittek chartergépekkel a nyári időszakban. A sármelléki reptér forgalma október végéig meghaladta a 30 ezret, de a karácsonyi és újévi ünnepek idején még hat moszkvai charterjárat érkezését jelezték.


kartago tours IBUSZ Neckermann utazási iroda
Kapcsolódó cikkek