Cégvilág

Nem telik a tároló, ha alig töltik

November 18. és november 23. között egyáltalán nem nőtt az MFGT tárolóinak töltöttsége. Seszták Miklós fejlesztési miniszter szerint majd akkor küldünk Ukrajnának gázt, ha a mi tárolóinkba már nem fér több.

November 18. és november 23. között változatlanul 59,3 százalékon állt az MFGT tárolóinak töltöttsége.

A növekedés leállásának két oka biztosan van: a kevésbé jelentős ok az, hogy megindult a kitárolás, a fontosabb pedig, hogy az elmúlt napokban a naponta betárolt mennyiség a szeptemberinek és az októberinek a töredékére esett. Eközben Ukrajna felől közben változatlanul beérkezik az a napi 24 millió köbméter körüli mennyiség, vagyis az a tétel, ami miatt szeptember 26-tól leállt a Magyarország felől az Ukrajnába történő gázszállítás.

Két további oka is lehet annak, hogy nem gyarapszik az MFGT-nél tárolt készlet. Egyrészt Ausztria felől az októberi, napi 17-18 millió köbméter helyett most csak 10 millió körüli mennyiség érkezik, másrészt pedig nyomjuk kifelé a gázt Szerbiába. A múlt heti, napi mintegy 5 millió köbméter helyett tegnap 8 milliót tranzitáltunk, vagy exportáltunk.

Mindez azért érdekes, mert Seszták Miklós fejlesztési miniszter szerint majd akkor küldünk gázt Ukrajna felé, ha megtelnek a magyarországi tárolók. Ennek a mostani töltési ütem mellett nulla az esélye. Az ukrán importőr egyébként korábban decemberre várta a Magyarország felőli importjának újraindulását, legújabb nyilatkozat szerint már inkább januárra.

Attól persze, hogy nem nő az MFGT tárolóiban lévő gáz mennyisége, a Gazprom tárolásra behozott gáza ütemesen érkezhet az országba. Elég, ha elszámolás-technikailag jelenik meg a zsanai tárolóban, de fizikailag fölösleges oda levinni, amikor az országban éppen igény van felhasználásra is. 
 
A Gas Infrastructure Europe szerint Magyarország földgáztárolóiban 4,5 milliárd köbméter földgáz van, ez 71,2 százalékos feltöltöttségnek felel meg. Ez azért nagyobb szám a fentinél, mert ebbe beleszámít a már megtelt biztonsági tárolóban lévő készlet is.

Seszták MFGT
Kapcsolódó cikkek