BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

VDSZ: Orbán zászlóshajója törvényt sért

Hankooknál évek óta fennálló szakszervezet-ellenes, sőt időnként törvénytelen munkaügyi és munkavédelmi viszonyokra hívja fel a miniszterelnök figyelmét a vegyipari szakszervezet. A VDSZ ezt annak kapcsán teszi, hogy Orbán Viktor a napokban kijelentette, a koreai gumigyártó cég egyike a hazánkban működő két hatalmas zászlóhajónak. A VDSZ elvárja, hogy a kormány tartassa be a céggel a munkajogi és munkavédelmi törvényeket.

Úgy tűnik, a miniszterelnöknek fogalma sincs róla, hogy mi zajlik a Hankook Tire Magyarország Kft. rácalmási üzemében, máskülönben nem magasztalná az egekig ezt a céget – írja közleményében a vegyipari szakszervezet, utalva Orbán Viktor szöuli kijelentésére, miszerint a koreai gumigyártó hazánk egyik hatalmas zászlóshajója.

A VDSZ leszögezi: munkahelyteremtés szempontjából a Hankook legalább annyira fontos bázis, mint bármelyik üzem, ahol akár csak eggyel több új embert tudnak foglalkoztatni, s ezzel megmenteni a munkanélküliségtől, a munkajogi törvények betartása alól azonban a leghatalmasabb zászlóshajót sem mentheti fel senki és semmi.

A Hankook ugyanis nem hajlandó beletörődni, hogy a magyar munkahelyeken a dolgozók érdekeiért valódi szakszervezeti munka folyik, s a helyi érdekvédelmi vezetők nem a cégvezetés ízlése szerint bólogató marionett bábuk, ezért évek óta folyamatosan harcban áll a mozgalommal.
A szakszervezeti munka ellehetetlenítése miatt az elmúlt években több érdekvédő önként, mások a cég nyomására távoztak a gyárból - állítja Székely Tamás. A VDSZ elnöke emlékeztet: a multicéget már 2007-ben is többször megintették, szeptemberben például az OMMF a munkaügyi szabálytalanságok miatt nyolcmillió forint bírságot szabott ki, novemberben pedig az akkori szociális és munkaügyi miniszter a munkaügyi előírások megsértése miatt felfüggesztette a 143 millió forint képzési támogatás folyósítását.

A mérlegelésnél döntő szerepe volt az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség által lefolytatott vizsgálatoknak, amelyek során kiderült, hogy a munkavállalók jogait sértő hiányosságok miatt a cég munkajogi kapcsolatai nem rendezettek. Ezek a bizonyos kapcsolatok azonban azóta sem rendezettek, a VDSZ sorra nyeri a cégvezetés jogtalanságai, a szakszervezeti vezetők törvénytelen elbocsátásai és egyéb vétségek miatt indított munkajogi pereket – állítja a szakszervezet. Ezért érthető, hogy a menedzsment nem kedveli az érdekvédőket, de a dolgozói érdekvédelemzavartalan működésének biztosítása nem kedv kérdése, hanem törvényi előírás – jelentette ki Székely. 

A szakszervezet támogatja a Hankook munkahelyteremtő ambícióit, ha hajlandó lesz végre a cég az európai normák és törvények szerint működni. A VDSZ a közleményük szerint elvárja, hogy a kormány kényszerítse a Hankook Tire Magyarország Kft. vezetését a törvényes működésre, ami a szakszervezeti munka biztosítására is kiterjed szögezi le a szakszervezet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.