Cégvilág

A 600 milliárd forintot közelítik az NHP II.-ben kötött szerződések

Hitelezés A Növekedési Hitelprogram (NHP) második szakaszában 584,2 milliárd forintnyi hitelről kötöttek szerződést a hazai vállalkozások a pénzügyi intézményekkel a tavalyi év végéig – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A folyósított növekedési hitelek állománya 472,3 milliárd forint volt. A programban több mint 13,8 ezer vállalkozás jutott hitelhez, voltak cégek, az ügyletek száma pedig meghaladta a 20 ezret.

Az NHP második szakaszában a szerződött hitelállomány 97 százaléka volt új hitel, és csak a maradék a hitelkiváltás. Az új hitelek több mint háromötöde beruházási hitel volt, az új forgóeszközhitelek részesedése 27, az uniós támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké pedig 12 százalék volt. Az új beruházási hitelek átlagos mérete 23 millió, az új forgóeszközhiteleké 57 millió, az EU-s hiteleké pedig 36 millió forint volt. Az átlagos futamidő a beruházási kölcsönöknél 6,9 év, a forgóeszközöknél 2,2, az uniós hiteleknél pedig 1,4 év volt.

Azok a cégek, amelyek hitelkiváltásra vették igénybe az NHP második szakaszát, az esetek több mint háromnegyedében egy már meglévő beruházási hitelt cseréltek olcsóbbra, a többiek forgóeszközhitelt váltottak ki. A kiváltott hitelek 76 százaléka volt forinthitel. A nagybankok kihelyezéseinek mindössze a felét teszik ki a beruházási hitelek, a kis- és közepes bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél viszont ilyen volt a hitelek közel 80 százaléka. Az EU-s hitelek nyújtásával viszont főként csak a nagybankok foglalkoznak a programban.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek