Cégvilág

Budapesten hét helyszínre telepítenek csekkbefizető automatákat

Szegedtől Szombathelyig és Pécstől Miskolcig összesen 19 csekkbefizető terminált telepít a Magyar Posta főleg Auchan hipermarketekhez, plázákba és pályaudvarokhoz

Elkezdte a csekkbefizető automaták telepítését a Magyar Posta és februárban már használhatják is az ügyfelek. Az állami vállalat főleg az Auchan hipermarketeket nézte ki magának optimális helyszínnek, ugyanis nyolc mellé is telepít a T-Systems által beszállított terminált.

A fővárosban hét automata lesz – főleg plázákban, például a Mammutban, a Sugárban és a Corvinban, valamint a Nyugati pályaudvarnál –, de Debrecen, Miskolc, Győr, Pécs és Szeged sem maradt le az összesen 19 helyszínt tartalmazó listáról. „Az üzletházakban elhelyezett automaták esetében – igazodva az üzletház nyitvatartási idejéhez – az ügyfelek tágabb időintervallumban tudják befizetni csekkjeiket.

Az automatákon bankkártyával történik a csekkek fizetése, amely kártyás vásárlási tranzakciónak minősül” – közölte a Magyar Posta. A terminál a gépi kitöltésű csekkeket fogadja el, de a későbbiekben valamennyi bizonylattípusú csekk is feladható lesz az automatákon keresztül, amely a QR-kóddal ellátott és a QR-kód nélküli csekkeket is elfogadja. A vállalat ígéretei szerint még az idén megteremti annak feltételeit, hogy a postákon történő csekkbefizetés során a kártyával történő fizetés ne készpénzfelvételnek, hanem kártyás vásárlásnak minősüljön.

Szarka Zsolt vezérigazgató korábban elmondta: egy fizetési művelettel öt csekk adható fel összesen 290 ezer forint értékben. A pénz útja nem változik: az állami cég elszámolóközpontján keresztül jut el a címzetthez, plusz díjat nem számítanak fel. Úgy kalkulálnak, hogy egy átlagos napon pár százan biztosan az automatákat választják majd, de a forgalmasabb időszakokban akár a több ezres szintet sem tartják kizártnak. A forgalom szinte garantált, hiszen a magyar lakosság 70-80 százaléka sárga csekkel rendezi rezsiköltségét, évente 200 millió darab ilyen megbízást adnak fel a postán. Ráadásul a bankok és közüzemi szolgáltatók fejlesztései ellenére ez az arány az évek során csak nagyon lassan csökkent.

Hamarosan a Tesco áruházakban is lehetnek csekkpontok, de azokat nem a Posta telepítheti, hanem a Digit Pont Network Kft. A Tesco tegnap mindössze annyit válaszolt lapunknak, hogy várhatóan februárban tudnak majd bővebb információt adni, jelenleg nem aktuális a téma. Korábbi években szerepelt az Erste Bank ATM szolgáltatási körében teszt jelleggel a sárga csekk befizetési lehetőség. „Az üzleti érdekek nem támasztották alá a kiterjesztését és bevezetését. Ezzel szemben kifejezetten kedvelt a 2014. március elején indított iOS és Android mobilplatformra fejlesztett alkalmazás” – válaszolta lapunknak a pénzintézet. Hozzátették: ezzel a betéti vagy hitelkártyával rendelkező lakossági ügyfelek egyszerűen be tudják fizetni mind a sárga, mind a fehér csekkeket. Az appot használó ügyfelek körében ez a legnépszerűbb tranzakció típus még a közkedvelt mobiltelefon egyenlegfeltöltést és a parkolási díjfizetést is megelőzi közel 40 százalékos népszerűségével.

Egyelőre úgy tűnik, hogy fellélegezhetnek a Magyar Posta dolgozói, ugyanis a cég statisztikái szerint lecsillapodott az elbocsátási hullám. Hazánk legnagyobb foglalkoztatójánál az átlagos állományi létszám 30725 fő volt 2014 végén és ez gyakorlatilag megegyezik a III. negyedéves létszámmal. Igaz, tavaly március végén még 31701-en mondhatták magukat postai dolgozónak. Azt viszont nehéz megmondani, hogy milyen következményei lesznek annak, ha az állami vállalat riválist kap az 50 grammnál könnyebb levelek piacán. Az NMHH-nál már legalább december 10-e óta tart egy versenytárs engedélyezési eljárása.

Toborzás a Deutsche Post-nál

Az európai postavállalatok közül talán egyetlenként a Deutsche Post DHL-nél nem csökken, hanem nő a munkavállalók száma. A német társaság stratégiai bejelentése szerint ugyanis 2020-ig tízezer új munkahelyet fog teremteni főleg a csomagkézbesítés területén. A meglehetősen optimista forgatókönyv pedig 2025-ig akár 20 ezer új állást sem tart elképzelhetetlennek. A toborzás már a következő hónapokban elkezdődik Rostocktól Frankfurtig, ráadásul a jövőben nem határozott, hanem határozatlan idejű szerződéseket akarnak kötni a dolgozókkal. A brit Royal Mail is csak a csomagokban bízhat, csak decemberben 120 millió csomagot kézbesítettek, ami 4 százalékos növekedést jelent.


csekkbefizetés csekk
Kapcsolódó cikkek