BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felhő-stratégiával nőtt az SAP

Az előzetes várakozásoknak megfelelően számottevő mértékben bővült a múlt évben az SAP felhőalapú megoldásokból származó bevétele. A társaság közlése szerint ez a terület 45 százalékos növekedést produkált 2014-ben az előző évhez képest és több mint egymilliárd eurót hozott a vállalatnak. A világ egyik legnagyobb, üzleti szoftvereket fejlesztő cége a múlt évben 14,86 milliárd eurós bevételt ért el, ami hat százalékkal haladta meg a 2013-as értéket. A társaság eredményességére ugyanakkor hatással volt a kisebb nyereségtartalmú megoldások előretörése, mind üzemi szintű, mind adózott eredménye visszaesett éves összevetésben. Igaz, a csökkenés nem volt számottevő, az SAP üzemi eredménye 4,3 milliárd euró volt 2014-ben, ami 3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg a profitja 3,28 milliárd euró lett, ami mindössze egy százalékos csökkenést jelent.

A németországi központú cég további jelentős felfutást vár a felhőalapú megoldásainál, a 2015-re vonatkozó előrejelzésben a vállalat 1,95-2,05 milliárd euró közötti bevételt prognosztizált ebből az üzletágból. A teljes forgalom a jelenlegi árfolyamokkal számolva 8-10 százalékkal bővülhet a társaságnál jövőre, míg az üzemi eredmény esetében szinten tartást, esetleg minimális fejlődést várnak.

A 2014-es esztendő kiemelkedő volt az SAP hazai leányvállalata számára, melyben több tényező is szerepet játszott – mondta el lapunk érdeklődésére Ablonczy Balázs, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. „A társaság történetének legerősebb negyedévével búcsúztattuk a december végén záródó üzleti évet. A növekedés egyik hajtóereje a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósággal (KEF) tavasszal megkötött keretmegállapodás volt, amelynek köszönhetően tovább terjedtek az SAP megoldások a közigazgatásban. Emellett 2014-ben valósult meg az ország egyik legnagyobb felhőalapú rendszer bevezetése, a MOL-csoport bízta a humán erőforrás kezeléshez kapcsolódó folyamatait erre a technológiára” – számolt be az eredményekről a cégvezető.

Az SAP Hungary fennállása óta legnagyobb létszámbővítését hajtotta végre a múlt évben. Míg az év elején még 500-an dolgoztak a vállalatnál, addig októberre ez a szám már 600 fölé nőtt. „Új, az úgynevezett Apphaus koncepciót megvalósító irodát nyitottunk 120 fejlesztő számára a budai Graphisoft parkban, emellett magasan képzett szakembereket vettünk fel a német nyelvű területeket ellátó támogatási központunkba is. Idén szintén átadunk egy új irodát, amit az indokol, hogy globálisan nagyon megnőtt a felhőszolgáltatások iránti kereslet” – fűzte hozzá Ablonczy Balázs.

A társaság idén további létszámbővítést tervez, a cégvezető közlése szerint számos pozícióba várják az új munkatársakat. A 2014-es tervek kapcsán az SAP Hungary ügyvezetője közölte, hogy komoly szerepet szánnak a partnervállalatokkal történő együttműködésnek. „Segítségükkel ahhoz szeretnénk, hozzájárulni, hogy a hazai felsőoktatási intézmények, a kancelláriarendszerek hatékonyabban tudjanak működni. Emellett a gazdasági növekedés stabilizálódása a mi piaci lehetőségeinket is javítja” – mondta el Ablonczy Balázs.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.