Cégvilág

Kivonult a Chevrolet Magyarországról

A Chevrolet márka kivonulása a régióból utolsó, adminisztratív fázisához érkezett, új modelljeit Magyarországon az idén már nem lehet megvásárolni - tájékoztatott a Chevrolet Central and Eastern Europe Kft.

A General Motors 2014 decemberében jelentette be, hogy 2015-ig kivonja a Chevrolet márkát Európából. A döntést az európai autópiac kedvezőtlen helyzetével és a teljesületlen üzleti elvárásokkal indokolták. Célként jelölték meg a General Motors európai termékkínálatának letisztítását, az Opel és a Cadillac testvérmárka piaci pozíciójának erősítését is.

Megyeri György, a Chevrolet Central and Eastern Europe Kft. ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére közölte: az autóértékesítés szempontjából a kivonulás, mint folyamat lezárult, tudomása szerint nincs már új autó az országban, és nincs Chevrolet gépkocsikat értékesítő márkakereskedés sem. Tavaly még 254 új Chevrolet gépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon - tette hozzá.

Jelezte: azok a kereskedések, amelyek eddig is képviselték az Opel testvérmárkát, továbbra is foglalkoznak ezzel. A cégnek nincs formális információja arról, hogy volt partnereik sorsa a szerződés felmondását követően hogyan alakult, tudomásuk szerint legfeljebb egy-két vállalkozás szűnt meg emiatt.

Kiemelte ugyanakkor, hogy korábbi 23 partnerük közül 21 továbbra is működik Chevrolet márkaszervizként.

A cég korábban azt közölte, hogy ügyfeleiket tájékoztatták a kivezetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, és arról,
hogy az autók szervizelése és az ellátás eredeti alkatrészekkel változatlan módon fennmarad. Garanciális vállalásaiért szintén helytáll a cég a kivezetés után is.

Megyeri György tájékoztatott arról, hogy az adminisztratív zárás keretében a budaörsi központi iroda megszűnik, a dolgozók jelentős részének a GM magyarországi érdekeltségén belül keresnek más lehetőséget.

Az MTI korábbi információja szerint Budaörsön 2016-tól az Opel márka központja és a General Motors pénzügyi szolgáltató központja működik.

A Chevrolet értékesítése 2005-ben, a márka európai megjelenését követően indult el Magyarországon, piaci részesedése akkor még elérte a 4,67 százalékot. Azóta összesen több mint 39 ezer Chevrolet került magyar vevőkhöz, az utolsó teljes évben, 2013-ban 686 autót értékesítettek az akkor 62 ezres magyar piacon.

autó Chevrolet
Kapcsolódó cikkek