Cégvilág

Rekordforgalom jött decemberben a magyar ingatlanpiacon

Meglepően magas, közel 10 ezer adás-vételi szerződéssel zárta az évet az ingatlanpiac decemberben – közölte a Duna House. Az év utolsó hónapja gyenge szokott lenni, ám a 9855 tulajdonoscsere révén a december az év egyik legerősebb hónapja lett, ami jól mutatja a piac élénkülését. Egy évvel korábban, 2013 decemberében 70 százalékkal kevesebb, csupán 5768 ingatlan cserélt gazdát.

A válságot követő legmagasabb decemberi forgalom 2011-ben volt, a végtörlesztés időszakában, ekkor 9544 tranzakció zajlott országosan. A Duna House becslése alapján így 2014-ben összesen 105 ezer 901 ingatlan tulajdonosa változott, így a tavalyi a válság utáni első olyan év, amikor 100 ezer fölé emelkedett a tranzakciószám. Az ezt megelőző 5 év (2009-2013) éves átlaga 89 ezer körüli volt.

Budán és Pesten egyre nő a kereslet a magasabb árfekvésű, nagyobb alapterületű prémium lakások iránt, miközben továbbra is a 40-70 négyzetméteres, 20 millió forint alatti ingatlanok forognak a legjobban a fővárosban – tájékoztatott az OTP Ingatlanpont. A megnövekedett forgalomnak köszönhetően az átlagárak is elindultak felfelé a legfrekventáltabb környékeken.

A fővárosban a befektetési célú vásárlók szempontjából örök sláger a Belváros, valamint az egyetemek környéke, de nagyon népszerű a tavasszal átadott négyes metró vonala is a külső állomások közelében. Ott még alacsonyabbak az árak, viszont a közvetlen belvárosi kapcsolat létrejöttével nőhet a környéken lévő lakások kiadhatósága, illetve értéke is.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek