Cégvilág

Idén is tömegével szűnnek meg a cégek Magyarországon

Rekord számú megszűnéssel folytatódott a Magyarországon bejegyzett cégek számának visszaesése - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató cég adataiból.

2015 januárban 4214 cég szűnt meg, ennyit sohasem törölt a cégbíróság egyetlen hónap alatt (a 2014. júliusi kiugró adat egy technikai változás eredménye volt). Januárban alacsony szokott lenni ez az adat – mutatott rá Tóth Tamás, az Opten igazgatója –, és mivel az elmúlt hónapokban nem volt széles kört érintő, jelentős jogszabályváltozás, feltehetően a korábban indult gazdasági folyamatok határozzák meg az idei évet, így újabb cégtörlési rekordra lehet számítani. A napokban bejelentett NHP+ program esélyt kínál a tendencia javítására, ám az állami szerepvállalás hosszú távon nem helyettesítheti az egészséges piaci hitelezést – hangsúlyozta Tóth Tamás.

Az Opten igazgatója szerint részben megtisztulás zajlik, részben pedig arról van szó, hogy a még nem érte el a mikro- és kisvállalkozások szintjét. A megtisztulási folyamat egyik mérőszáma, hogy a megszűnő vállalkozások mekkora hányadát törölték felszámolási eljárás nyomán.

A tulajdonosok által indított végelszámolások vagy a nem működő cégek kényszertörlésének hatása a gazdaságra összességében semleges, a felszámolás után megszűnő társaságok viszont jelentős adósságot hagyhatnak maguk után, ami komoly veszélyforrás a többieknek is. E tekintetben a folyamat kedvező: a januárban megszűnt 4200 cég nem egészen 40 százalékát törölték felszámolás következtében. Ez az arány még mindig elég magas, de tavaly még rendre 60-70 százalék volt.

Ugyancsak a megtisztulás jele, hogy januárban sem alakult több cég: 2104 új társaságot jegyeztek be, ami illeszkedik a tavalyi év végi stagnáló trendhez. Magyarországon így is szétaprózott a tőkeszerkezet, a 2012-ig jellemző alapítási lázat pedig leginkább a válságban született kényszervállalkozások fűtötték.

Opten cégmegszűnés
Kapcsolódó cikkek