Cégvilág

135 milliárdot kaptak a gazdálkodók

A területalapú támogatás (SAPS) második részletéből január 30., az átutalások megkezdése óta a támogatásra jogosult gazdálkodók mintegy 90 százalékának összesen 135 milliárd forintot fizetett ki Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Gyuricza Csaba az MVH vezetője szerint a 2014-es első részletét, az előleget már tavaly megkapta a mintegy 170 ezer SAPS-támogatásra jogosult gazdálkodó, összesen mintegy 161 milliárd forintot. A fennmaradó mintegy 180 milliárd forintot a gazdáknak ez év június 30-ig kell megkapniuk az MVH-tól. A kifizetés várhatóan a hivatalos határidő előtt lezárul - vélekedett az elnök.

Hozzátette: a magyar gazdálkodók összességében a múlt évi területalapú támogatás révén megközelítőleg 340 milliárd forinthoz jutnak az unió Európai Mezőgazdasági Garancia Alapjából (EMGA). Így összesen egy-egy gazdának hektáronként 69 805 forint fajlagos támogatás fizethető ki. A második részletben a gazdák hektáronként mintegy 35 ezer forintot vehetnek kézhez.

Gyuricza Csaba elmondta: az MVH vezetését március elején vette át. Meglátása szerint a hivatalban sok jó szakember dolgozik, de a szervezet megérezte, hogy az elmúlt időszakban nem volt első számú vezetője. Jelezte: az MVH számára most a legnagyobb kihívást az új uniós agrártámogatási rendszer - a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjából adódó változások - magyarországi adaptációja jelenti. Ehhez kell igazítani ugyanis a szervezet - mint kifizető ügynökség - működését.

Ez azt jelenti - emelte ki az MVH elnöke -, hogy már április 1-jétől az új módszereket kell alkalmazni, mert ekkor kezdődik a gazdálkodók egységes (támogatási) kérelmének benyújtási időszaka. Most mindent ennek rendelnek alá a hivatalban. Jövő héttől kezdődik az az intenzív képzési folyamat, amely felkészíti az apparátust e feladat elvégzésére. Példaként említette, hogy a folyamat részeként készítik fel a falugazdászokat arra, hogy segítséget tudjanak adni az ügyfeleknek az egységes kérelem benyújtásához.

agrártámogatás mvh mezőgazdaság
Kapcsolódó cikkek