Cégvilág

Budapest Café Karlsruhéban

Photo Art Budapest címen mutatkozhatott be a magyar fotóművészet a márciusi Art Karlsruhe vásáron Németországban. A lehetőség a Art Market Budapest és a karlsruhei művészeti vásár közti partnerkapcsolatnak köszönhetően nyílt meg.

A német vásár vezetője tavaly ősszel járt a budapesti rendezvényen, ahol az Art Market Budapest fotóművészeti szekciója mellett meghívott intézményeket (a Capa Központot és a Magyar Nemzeti Múzeum Robert Capa gyűjteményét) a történeti háttér bemutatására, valamint két budapesti kereskedelmi galériát, a Várfokot és az Indát, hogy betekintést adjanak a mai magyar fotóművészetbe. A Várfok és az Inda nemcsak fotósstanddal jelentkezett, a képzőművészeti szekcióban is kiállítottak. A német precizitással szervezett vásáron a büfét is Budapest Cafénak nevezték az idén.

Az ötvenezres látogatottságú, elsősorban a régió igényeit kiszolgáló vásár a nagy a nemzetközi art fair-ek alatti második vonal, de német, francia és belga műgyűjtők is nagy számban ellátogattak rá. Az idei volt a tizenkettedik, és mind az eladási adatok, mind a részt vevő galériák szerint jónak bizonyult. Az első alkalommal részt vevő magyarok is eladásokról számoltak be. Különösen a Várfok Galéria profitált sokat a lehetőségből. Sikerült jól eltalálniuk az igényeket és kezükre játszott, hogy a standukon kiállított anyagra több helyről is visszautaltak. Széles merítést vittek az általuk képviselt Françoise Gilot festményeiből és grafikáiból a ’70-es évektől egészen a 2000-es évek második feléig. A rendezvény plakátjára is tőlük választotttak egy Gilot képet, és a festőnő szerepelőként is felbukkant a MNG válogatásában, Capa híres fotóján az ő feje fölé tartja akkori férje, Picasso a napernyőt a Riviérán.

Az Art Market Budapest keresi az együttműködési lehetőségeket más vásárokkal, a karlsruhei vezetéssel is hosszabb távra tervez, valamint szeretné megerősíteni Budapesten az itteni vásár fotószekcióját. A Várfok galéria tulajdonosa, Szalóky Károly pedig úgy vélekedik, hogy egy kortárs művészettel foglalkozó galériának nemcsak a művészeti, hanem a kereskedelmi szempontoknak is ugyanolyan jelentőséget kell tulajdonítani, anyagilag stabil galéria képes talpon maradni és új gyűjtőket kinevelni, ezért megbecsüli a kereskedelemre hangsúlyt fektető vásárokat és ők most minden kivitt művésztől tudtak eladni.

art market
Kapcsolódó cikkek